Svenskarna reser bara mer

Idag, enligt FN organet UNWTO , har en billion turister korsat en internationell gräns. Drygt hälften besöker Europa. Vi brukar räkna med att det är cirka 300 000 – 400 000 svenskar som är på resande fot i världen en vanlig dag på året.

Nu står vi inför en av årets stora resehelger. Enligt resebyrån Tickets reseundersökning går det svenska resandet stadigt upp. Inför vintern 2012/13 har antalet bokningar i Sverige ökat med tolv procent jämfört med förra året. Inför vintersäsongen är det de fem mest bokade semesterländerna Spanien, Thailand, USA, Egypten och Mexiko. Läs gärna våra ambassaders reseinformation  om du är på väg till något av dessa länder eller något annat land.

Inför den stora resehelgen har vi intervjuat några av våra ambassadörer för att ta del av deras råd och tips till resenärer. Läs intervjuerna med våra ambassadörer i Österrike och två av länderna på svenskarna topp-fem lista: Thailand och Egypten.

Vi får många bra frågor till våra ambassader och så får vi en del som inte riktigt ligger inom ramen för vårt uppdrag. Vi har blivit ombedda att förmedla bostäder utomlands, handla och leverera mat, förmedla ett inte så populärt beslut till en ung persons föräldrar, turistinformation, postservice, efterforskningsarbete efter en gammal kärlek med mera. Vi har också fått frågan om vi har några ambassadörer som är singlar och om vi i så fall kan förmedla kontakt. Det kanske är så att vi måste bli ännu bättre på att berätta vad vi kan och inte kan göra på en svensk ambassad.

Det är många svenskar som är ute och reser varje dag och de allra flesta resor blir bara härliga minnen utan några problem. När resenärer vänder sig till oss är det för att något har hänt. Vanliga orsaker när vi blir kontaktade är att man blivit bestulen på eller blivit av med sitt pass och behöver ett provisoriskt pass för hemresa, behöver hjälp att föra över pengar från Sverige, sjukdom eller olycksfall som gör att man behöver hjälp i kontakter med olika myndigheter i landet eller i Sverige.

Det bästa sättet att förbereda sig inför resan är att skaffa en reseförsäkring som är anpassad för den resa man ska göra. Det är bra att kontakta sitt försäkringsbolag i förväg för att se vad som ingår i hemförsäkringen för att se om man behöver någon form av tilläggsförsäkring. Om man ska resa till ett land som UD avråder från resor till kanske inte reseförsäkringen gäller. Ett giltigt pass  och resehandlingar är också viktigt att tänka på inför resan. Slutligen brukar vi alltid lyfta fram vikten av att läsa på om landet man ska resa till. Ta reda på om det finns lagar eller regler som är viktiga att känna till. Det kan finnas saker som är lagliga i Sverige men olagliga i ett annat land.

Till alla er som ska ut och resa under jul- och nyårshelgen önskar vi trevlig resa. Ladda gärna ner vår app så har ni våra ambassaders reseinformation med er och deras kontaktuppgifter.


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…