En ung kvinna demonstrerar i Kairo den 25 januari i år. Foto: murolodaniel/Flickr (CC)
Bildrättigheter


UD avråder från resor till hela Egypten

På söndagseftermiddagen beslutade UD att skärpa avrådan till att omfatta icke nödvändiga resor till hela Egypten. Skälet är att säkerhetsläget har förvärrats. Vi ser tecken på att oroligheterna spridits även till turistområdena. Svenska turister i Egypten som känner oro och vill ha besked om hemresa bör vända sig till sitt resebolag eller sin resebyrå.

UD och ambassaden i Kairo följer utvecklingen. Det fortsatt instabila läget i landet gör utvecklingen svårbedömd. UD har förstärkt sin konsulära jour i Stockholm. Den nås på dagtid via växelnumret:

08-405 10 00

Ambassaden är hårt belastad; om du behöver kontakta UD använd i första hand det nummer som anges ovan och inte ambassadens telefonnummer. Informationen på ambassadens webbplats uppdateras dock löpande.

Vi rekommenderar sedan tidigare svenskar att vara försiktiga, att undvika politiska tillställningar, demonstrationer och andra större folksamlingar. När det gäller utegångsförbudet rekommenderar vi att man följer de tider som anges i nyhetsrapporteringen. Tiderna kan komma att ändras.

Vad gäller frågor kring resor så är det i första hand resebolagen som nu har ansvar för att flyga hem svenskarna. När vi avråder från icke nödvändiga resor får vi många frågor om vad som händer med de som redan befinner sig i Egypten. Även här är det resebolagen som gör bedömningen om de ska flyga hem resenärer tidigare än beräknat. UD påverkar inte resebolagen i den bedömningen.

Det är i nuläget inte aktuellt med en evakuering.


09 kommentarer Skriv kommentar

 1. [...] This post was mentioned on Twitter by Europeiska, Resedrömmen. Resedrömmen said: RT @Europeiska: UD avråder nu från samtliga icke-nödvändiga resor till Egypten. http://bit.ly/ejwUl9 [...]

 2. [...] UD avråder från icke nödvändiga resor till Egypten [...]

 3. 03

  Någon som kan säga något om hur ofta UD uppdaterar sina rekommendationer (naturligtvis förutsatt att läget ändras)?

 4. 04

  Någon regelbundenhet för förändringar i reserekommendationerna finns inte. UD följer säkerhetsutvecklingen väldigt noga och samråder med andra EU-länder. Först när vi ser att det finns ett varaktigt, hållbart lugn kan det bli aktuellt att släppa på reseavrådan. När det kan ske är det fortfarande för tidigt att spekulera om.

  Mvh /Joakim Larsson, UD:s presstjänst

 5. 05

  Finns det några regler från UD:s håll hur pass tidigt man har rätt att avboka en resa till Egypten nu efter avrådan? Ser man charterbolagens hemsidor står det att fram till 23/2 har man rätt att avboka men inte efter det i nuläget. Vi åker i början av Mars och är självklart oroliga (och tror helt ärligt inte att det kommer vara säkert till dess). Är det vänta och se eller kan man göra nåt, vad har man rätt till?

  MvH Josefin

 6. 06

  Josefin,
  UD har inga sådana regler utan du får vända dig till din resebyrå. Via länkarna nedan kan du läsa på lite mer vilka rättigheter man har som flygpassagerare.

  Flygpassagerares rättigheter

  Vad innebär en avrådan?

  Vänliga hälsningar,

  Tobias Nilsson/UD:s presstjänst

 7. 07

  [...] UD igår avrådde från resor till hela Egypten får vi idag en del frågor om det finns planer på att evakuera svenskar från [...]

 8. 08

  När kommer UD att fatta beslut om kommande avrådan om resor till Egypten, som det är nu har resebolagen satt 23/2 som datum i väntan på ytterligare besked från UD. Vi skulle gärna vilja veta om det är aktuellt med ”förlängning” av den avrådan som är just nu.

 9. 09

  UD:s avrådan gäller tills vidare, och det är för tidigt att säga när den kan komma att lyftas. Vi följer säkerhetsläget i Egypten noga och en förändring blir aktuell först när situationen är varaktigt stabil.

  Vänliga hälsningar /Joakim Larsson, presstjänsten

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

#SFF2015

24 april 2015 kl 03:01

Hej alla läsare!

I onsdags var det invigning för The Swedish Film Festival…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…