Jonas Pettersson (mitten) från Form us with love berättar för journalisterna Zahir Sardar och Kate Burnett om den färgglada väggen som är gjord i materialet träullit. Ett naturvänligt material som är helt nedbrytningsbart. Foto: Linn Duvhammar
Bildrättigheter

Susanna Wåhlin från designgruppen Note visar journalisten Ana Jorge hur en mellantidsform kan se ut. Foto: Linn Duvhammar
Bildrättigheter

De inbjudna journalisterna lyssnar på ett föredrag om företaget Bolon på Fotografiska muséet. Foto: Linn Duvhammar
Bildrättigheter


Designjournalister på besök

Främjandet av Sverige utomlands är en viktig del i UD:s arbete. Drygt femtio utländska journalister har bjudits in för att besöka möbelmässan som äger rum under veckan och för att lära sig mer om svensk design. En av de inbjudna är Lin Lian från den kinesiska tidningen Hotspot.
 
Lin Lians uppfattning är att svensk, eller i alla fall skandinavisk, design är ganska välkänd i Kina och hon skulle beskriva den så här: 
- Ganska lyxig, simpel men funktionell och med enkla färger.
Det är första gången Lin Lian är i Sverige, planet landade i söndags och hon åker hem igen redan på onsdag. Hon berättar om sina förväntningar på Stockholmsbesöket medan vi sitter i en gul turistbuss på väg mot Hammarby Sjöstad och designgruppen Note.
- Jag hoppas kunna intervjua några designers och lära mig mer om filosofin bakom svensk design, säger hon.

Schemat för de tre dagarna är fullspäckat och sammansatt av UD i Stockholm. Under besöket får journalisterna en ordentlig dos svensk form genom besök på olika muséum, designföretag och Stockholms möbelmässa, som i år firar 60-årsjubileum.
Förhoppningen är att journalisterna sedan skriver om besöket i sina tidningar när de kommer hem och på så vis uppmärksammar Sverige och vår design.

På dagens program finns ett tiotal punkter som ska avklaras och de flesta stoppen är bara en halvtimma långa. Tempot är högt. På varje ställe ska det lyssnas, fotas, minglas och utbytas visitkort innan bussen åker vidare.
I designgruppen Notes stora vita studio visar formgivarna upp ett slags lekprojekt som de gjort. De beskriver projektet som ett förverkligande av de kladdanteckningar i marginalen på ett papper som annars aldrig genomförs. Susanna Wåhlin visar upp en träform för portugisiska Ana Jorge från tidningen Casa Claudia. Träformen ser ut som en kavel fast klotformad i mitten. Susanna Wåhlin kallar den för en mellantidsform och den ska illustrera känslan i en process. Tiden då idén fortfarande bara är ett litet frö. 

Zahir Sardar från San Francisco Chronicle är en av de mest aktiva under besöken vi gör. Han är framme hos alla med sitt block och sina frågor. Vad händer med den här färgen när den utsätts för solljus? Vad är det här för material? Under möbelmässan hoppas han få tillfälle att prata med unga formskapare som är intresserade av grön och hållbar design. Det är populärt hemma i San Francisco.
- IKEA dominerar fullständigt när man talar om svensk design i USA. Det är nog inte många som skulle kunna namnge några designers men de flesta har ändå en känsla av vad svensk design är och att den är bra, säger Zahid Sardar.
Enligt Statistiska centralbyrån exporterades svenska möbler för drygt 15 miljarder kronor under perioden januari till november förra året.

Uppdatering: Bilderna finns nu även på Flickr


01 kommentarer Skriv kommentar

  1. 01

    tjusigt

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…