Foto: Al Jazeera (CC)
Bildrättigheter


Kairo kokar

Händelserna i Egypten dominerar åter den utrikespolitiska agendan, liksom media- och Twitterflödet. Nattens olika uttalanden från presidenten, vicepresidenten och militärens talesman pekar på att utvecklingen går in i en ny fas. I sitt senaste blogginlägg imorse sätter Carl Bildt ord på hur svårbedömt läget är.  EU:s utrikesrepresentant Catherine Ashton kommentar efter Mubaraks tal hittar du här.  

På UD:s presstjänst rullar de stora nyhetskanalernas uppdateringar på TV-skärmarna. Det kokar på frihetstorget. Minut för minut kommer nya rapporter. Militären har förstärkt sin närvaro i Kairo. Demonstrationerna har idag spritt sig till nya områden. Från andra städer rapporteras om omfattande demonstrationer. Al Jazeera rapporterar att Mubarak och hans familj har lämnat Kairo och talar om ”Farewell Friday”.

Sedan UD beslutade att avråda från resor till Egypten har i princip samtliga svenska turister lämnat landet. Ambassaden har en lista med namn på cirka 600 svenskar som frivilligt anmält att de vistas i landet. I huvudsak handlar det om bofasta och anställda i företag Poängen med listan är att det underlättar för ambassaden att hålla kontakt om eller när de vill gå ut med information.

I Tunisien bedömer UD att säkerhetsläget har förbättrats något. Därför ändrade vi under eftermiddagen avrådan till att omfatta Tunisien, med undantag för resor till Tunis och turistorterna längs kusten.

De folkliga protesterna i Tunisien och Egypten har visat kraften i våra nya kommunikationsverktyg, i sociala nätverk och mobilteknologi. I går skrev vi på bloggen om att biståndsminister Gunilla Carlsson efterlyser idéer om digital demokratisering. En tidig reaktion på detta kom redan senare igår med ett inlägg signerat Jacob Dexe.

Handelsminister Ewa Björling har i veckan besökt Indonesien och Sydkorea. Och på tal om handel får vi många frågor till UD om EU:s och Sveriges handel och handelsavtal med Israel och Palestina, och om produkter från israeliska bosättningar. På ud.se har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna.

För övrigt noterar vi att det som började med att en lokaltidning skulle intervjua kommunchefen om hans användning av sociala medier snabbt fått ringar på vattnet. Klart är att den sociala webben förändrar journalistrollen.


01 kommentarer Skriv kommentar

  1. [...] This post was mentioned on Twitter by beredd, Teo Zetterman. Teo Zetterman said: Kairo kokar #Egypten #Jan25, digital demokrati och handel med #Israel och #Palestina http://bit.ly/hAUYPe [...]

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…