Japanska TV-bilder. Foto: Emran Kassim/Flickr (CC)
Bildrättigheter


Jordbävning utanför Japans kust

Observera att detta inlägg inte uppdateras längre. För mer information om jordbävningen i Japan, gå till UDbloggens förstasida – http:/blogg.ud.se

*  *  *

På fredagsmorgonen svensk tid inträffade en jordbävning 13 mil utanför norra Japans östkust, med magnitud 8,9 på richterskalan. En tsunami med flera meter höga vågor bildades och slog in över land, med stora skador, översvämningar och bränder som följd. Värst ska de japanska regionerna Miyagi och Fukushima, med städerna Sendai och Iwaki, ha drabbats. Bränder och kollapsade byggnader rapporteras också från huvudstaden Tokyo, där också stora delar av transportnätet ligger nere inklusive flygplatserna Narita och Haneda. Telefonnätet fungerar bara i mycket begränsad omfattning och även elektriciteten är nere i delar av landet.

Omfattande efterskalv har inträffat och tsunamivågen breder nu ut sig över Stilla Havet. Vi uppmanar svenskar att hålla sig uppdaterade med information från lokala medier och lyssna på myndigheternas uppmaningar. En första tsunamivåg ska ha nått östra Indonesien och Filippinerna (mer information här).

Flera länder, däribland Ryssland, Filippinerna och Hawaii, har vidtagit åtgärder i form av bland annat evakueringar. Pacific Tsunami Warning Center (PTWC) och Japans motsvarighet till SMHI utfärdar tsunamivarningar för Stilla havet. De hänvisar sedan till nationella och regionala varningssystem för eventuella tsunamis. Också det svenska nationella seismiska nätet har information på sin webbplats. Krisinformation.se släpper information löpande, även i sina båda twitterflöden.

Personalen på den svenska ambassaden i Tokyo kände av jordbävningen. De evakuerades omedelbart till en öppen plats men kan nu återvända till ambassaden.

I detta nu följer Tokyoambassaden och UD i Stockholm utvecklingen timme för timme. Ambassaden har kontakt med japanska myndigheter för att orientera sig om läget och kontaktar också svenska företag och andra i området. Man ringer också runt till svenska medborgare, men arbetet försvåras av att telefonförbindelserna fungerar mycket dåligt. När det gäller en eventuell UD-avrådan från resor – Sverige har valt att likt de flesta andra EU-länder avvakta med sådana beslut till dess att skadorna kan bedömas bättre.

UD har inga säkra uppgifter om skadade svenskar. En grov uppskattning är att det finns ett par tusen svenskar i Japan som helhet, varav 450 står registrerade hos ambassaden som permanentboende i landet. Vi råder svenskar som befinner sig i området att följa nyhetsrapporteringen och följa råd och rekommendationer från lokala myndigheter. Svenskar på plats och personer med anhöriga i landet som är oroliga kan kontakta UD:s konsulära enhet, telefon +46 (0)771-650 000.

Sverige står berett att möta begäran om hjälp från Japan och eventuella andra länder i Stillahavsregionen som drabbats. En samordning av internationella insatser är av största vikt. De stora humanitära FN-organisationerna, bland dem OCHA (FN:s byrå för koordinering av humanitära insatser), står redo med räddningsteam för att hjälpa till där det behövs. FN är i direktkontakt med japanska myndigheter kring vilka behoven är och vad det internationella samfundet skulle kunna bidra med. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap följer situationen noga och analyserar för närvarande vilket stöd de skulle kunna bidra med. Myndigheten, som står i nära kontakt med UD, kan med mycket kort varsel ställa experter till Japans förfogande för t ex sök- och räddningsarbete. UD har en särskild personalstyrka för stöd i kris som kan kallas in vid behov och förstärka ambassaden.

Det är fortfarande tidigt i denna kris och i lägen som detta är informationsbristen nästan alltid ett problem. En eventuell insats måste matcha behovet på plats, och det bör definieras av landet som drabbats.

Statsminister Fredrik Reinfeldt kommenterade situationen tidigare idag:
”Väldigt många människor har drabbats av jordbävningen och tsunamin i Japan och våra tankar går nu till dem. Från svensk sida kommer vi nu att lyssna in vilket behov av hjälp som finns”, säger han.

Utrikesminister Carl Bildt skriver i sin blogg:
”Såväl statsministern – som nu landat i Bryssel – som jag själv – snart på väg till Budapest – följer självfallet situationen nära. Det handlar också om de möjligheter vårt land har att kunna ge hjälp”.

TT intervjuade Kaj Reinius, ambassadråd vid den svenska ambassaden, på fredagsmorgonen. Läs artikeln här.


33 kommentarer Skriv kommentar

 1. 01

  Hur går man till väga om man vill hjälpa till? Hur ser Sveriges hjälpinsats ut? Var får man sådan information?

 2. 02

  Erik,
  När det gäller att hjälpa till själv skulle jag vända mig i första hand till frivilligorganisationer. Vad gäller din andra fråga så är Sverige redo att hjälpa till. Insatsen måste matcha behovet och det definieras bäst av japanerna själva. Det är fortfarande väldigt tidigt i denna kris och i lägen som detta är informationsbristen nästan alltid ett problem. Sverige bidrar via UD och Sida till de stora humanitära FN-organisationerna, bland dem OCHA (FN:s byrå för koordinering av humanitära insatser). FN-OCHA står nu redo med räddningsteam för att hjälpa till där det behövs. UD har en särskild personalstyrka för stöd i kris som kan kallas in vid behov och förstärka ambassaden. Även myndigheten för samhällsskydd och beredskap har insatspersonal. Hur en eventuell insats ser ut måste nästan alltid definieras av landet självt och av dem som finns på plats.

 3. 03

  Vi har en planerad resa till Tokyo imorgon. Kommer det vara omöjligt att åka och är det farligt att vara där nu?

 4. 04

  [...] Läs mer på UDbloggen [...]

 5. 05

  Susanna,
  Vi har ingen säker uppgift om huruvida flygplatsen i Tokyo påverkats av jordbävningen med eventuella inställda flygningar etcetera. Jag föreslår att du håller kontakt med din researrangör och avvaktar mer information om läget i Japan. I en kris som denna har myndigheterna i Japan extremt mycket att samordna och förbered dig på att det kan vara svårt att få kristallklara svar.

 6. 06

  Hej, min man skulle flyga hem från Narita imorgon lördag med AirFrance. Jag letar info. men blir inte klok på om Narita är stängt och om ej vilka flighter som går. Någon som vet hur jag kan få info. ?

 7. 07

  Kersti och Susanna,
  Vi har nu fått uppgifter om att Narita – flygplatsen i Tokyo – är stängd. Kontakta era resebolag för ytterligare information.

 8. 08

  Jag är en orolig förälder som har en dotter i Thailand, där pratar man om att tsunamin är på väg dit? Finns det tecken som visar att även Thailands övärd kan bli drabbat?

 9. 09

  Jag undrar har ni någon uppgift över centralamerika (costa rica) när en ev tsunami når denna kust

 10. 10

  Hej Lena,
  Vi har för närvarande ingen uppgift om tsunamivarning för någon del av Thailand.

 11. 11

  Jag undrar om ud har något att rekommenderar gällande Santa teresa stilla havet costa rica, har ungdomar som är där nu och undrar om dom bör evakuera sig under dagen kl 05.30 nu och alla sover

 12. 12

  Har det träffat indonesien än? Surabaya? Hur kraftigt kommer de slå till där?

 13. 13

  Undrar lite över tsunamivarningen som är utfärdad för stora delar av Stillahavsområdet, har en son som semestrar i Filippinerna, behöver jag vara orolig?

 14. 14

  Hur verkar det med Bali?
  Kommer det komma dit och blir det i så fall allvarligt?
  Vad tror ni om de väntade efterskalven söder om Japan? Är det något att vara orolig över, lillasyster är där….
  Mvh Embla

 15. 15

  Jag har en son som är på Bali, jag har haft kontakt med honom, men vad bör dom tänka på där? Och vad finns det för varningar utfärdade där?

 16. 16

  Fortfarande inget om Thailand?

 17. 17

  Hej!
  Orolig för barn i södra Vietnam i Mui ne. Finns det några uppgifter?
  Börge

 18. 18

  Jag ar just nu pa koh phi phi i thailand, borde jag vara orolig?!

 19. 19

  Hej! mina föräldrar är i Thailand på Railay Beach, kommer tsunamin slå till där??

 20. 20

  Hej! Min bror är på en ö utanför Honduras, är det några varningar utfärdade i det området?

 21. 21

  Finns det någon fara för att jordbävningen och tsunamin i japan skulle ha skadat något kärnkraftverk i Japan ?

 22. 22

  Lena, Olof, Jennie, Marjo, Embla, Carina, Tony, Börge, Frida, Jasmine och Julia
  Det är myndigheterna i respektive land som har den sammanställda informationen och svenskar på plats bör därför vända sig till dem. Ni hittar en del länkar i det uppdaterade inlägget ovan.

  Det generella rådet i länder där man utfärdat tsunamivarning är att hålla sig uppdaterad via lokala myndigheter och undvika kustområden.

 23. 23

  Marjo-riitta – För den typen av information kan du t ex läsa här:
  http://www.iaea.org/newscenter/news/2011/tsunamiupdate.html

  /Joakim Larsson, UD:s presstjänst

 24. 24

  Min systerdotter Elena Veräjä är tillsammans med sin kusin Isabelle, någonstans kring Tokyo, tror vi. De flög från Luleå, i måndags, och skulle befinna sig i Tokyo ett par nätter. Därefter vet vi inte vart de skulle. Ingen har fått kontakt med dom heller. Elena har någon bekant som bor i Tokyo, som hon ev skulle hälsa på. Var han bor vet vi inte. Skulle vilja veta hur pass skadedrabbat själva Tokyo är.

 25. 25

  Nu har jag fått besked av min äldre syster att hon haft kontakt med sin dotter, Elena Veräjä och hennes kusin. De är okej och befinner sig på ngt museum. Så skönt o höra.

 26. 26

  Marit,
  Det var skönt att höra att det gått bra. Vill upplysa andra oroliga svenskar på plats och personer med anhöriga i landet att de kan kontakta UD:s konsulära enhet, telefon +46-(0)8-405 10 00 (vardagar) och +46-8-405 50 05 (kvällar och helger).

  Tobias Nilsson/UD:s presstjänst

 27. 27

  Vad säger UD om det radioaktiva utsläppet. Avråder UD att resa till Japan de närmaste två veckorna?

 28. 28

  Jag har inte hittat nagon information om Borneo, behover jag vara orolig om jag ar i Kota kinabalu?

 29. 29

  [...] efter den massiva jordbävningen i Japan börjar katastrofens omfattning klarna. Förödelsen efter tsunamin som svepte in över [...]

 30. 30

  Ska åka till Tokyo på onsdag, men är osäker på grund av media. I själva Tokyo ska det väl inte va några direkta risker?

 31. [...] Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) beredskapsgrupp har aktiverats med anledning jordbävningens påverkan på kärnkraftverken i [...]

 32. 32

  Tomas, Anki – UD avråder från icke nödvändiga resor till områdena (prefekturerna) Aomori, Iwate, Miyagi, Fukushima och Ibaraki. Se det senaste inlägget på http://blogg.ud.se
  Enligt Strålskyddsmyndigheten (SSM)finns i nuläget inget hot mot Tokyo. SSM svarar på allmänhetens frågor idag, söndag, mellan 10 och 18 på telefon 08-799 40 00.
  Jessica – När det gäller strålning finns det inte någon fara för allvarliga effekter i andra delar av Asien, enligt SSM. I övrigt råder vi svenskar att hålla sig uppdaterade med information från lokala medier och lyssna på eventuella uppmaningar från myndigheterna.

  /Joakim Larsson, UD:s presstjänst

 33. [...] UD har bloggat och uppdaterat allt eftersom de fått ny information, framförallt som rör svenskar på plats i Japan, samt om svenska insatser för Japan efter [...]

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

#SFF2015

24 april 2015 kl 03:01

Hej alla läsare!

I onsdags var det invigning för The Swedish Film Festival…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…