Tokyo i helgen. Den japanska huvudstaden har drabbats i något mindre omfattning. Däremot avråder UD nu från resor till de hårdast drabbade områdena. Foto: Wikimedia Commons
Bildrättigheter


Naturkatastrofen i Japan: UD avråder från resor till de drabbade områdena

Antalet döda och saknade fortsätter att stiga i Japan den tredje dagen efter den massiva jordbävningen. Miyagiregionens huvudstad Sendai har drabbats svårt och i staden Kesenuma norr därom har vidsträckta bostadsområden helt brunnit ned. Utöver Miyagi har också regionerna Aomori, Iwate, Ibaraki och Fukushima drabbats hårt. UD avråder nu från icke nödvändiga resor till dessa hårt drabbade områden (prefekturer).

Varken Sveriges ambassad i Tokyo eller UD i Stockholm har några uppgifter om skadade eller omkomna svenskar. Samtliga svenskar som UD:s konsulära enhet känt till vistades i de svårast  jordbävningsdrabbade områdena har nu hörts av, antingen direkt till UD eller via anhöriga. Det kan visserligen finnas fler än dessa i området – uppgifter från anhöriga kommer in till UD allt eftersom. Idag fungerar telefonnätet bättre och ambassaden står kontakt med Sendai Disaster Multilingual Support Center, där en del svenskar finns. I Sendai råder det brist på mat och vatten, men militär ska vara på väg med förnödenheter. Ambassaden samordnar informationsinhämtning med andra EU-länder för att få en bättre bild av läget i landet och EU-medborgares situation. (Uppdatering söndag 14:00) Personer som vill lämna Sendai har via den svenska ambassaden, i samarbete med Tysklands ambassad, erbjudits möjlighet att tillsammans med tyska medborgare lämna staden med buss på måndagsmorgonen.

De flesta av de sammanlagt cirka tvåtusen svenskarna i landet är dock koncentrerade till huvudstaden Tokyo som i sammanhanget drabbats lindrigare med smärre bränder och skador på byggnader samt få inrapporterade dödsfall. Svenskar på plats i Japan och personer med anhöriga i landet som är oroliga kan kontakta UD:s konsulära enhet, telefon +46 (0)771-650 000.

Inget EU-land råder sina medborgare att lämna Japan, och inget av länderna har heller planer på att evakuera medborgare därifrån. 

Svenska Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) beredskapsgrupp har aktiverats med anledning jordbävningens påverkan på kärnkraftverken i Fukushima, norr om Tokyo. Den som befinner sig i det berörda området kring kärnkraftverken i Fukushima bör uppmärksamt följa myndigheternas anvisningar. Eventuella utsläpp är framför allt ett hot för den nära omgivningen, och det är också där som japanska myndigheter evakuerar de boende. Evakueringszoonen utvidgades under lördagen från 10 km till 20 km. Någon fara för allvarliga effekter i andra delar av Asien finns inte, enligt SSM (det senaste från myndigheten här, kl. 21:40 söndag, samt frågor och svar).

Strålsäkerhetsmyndigheten svarar på allmänhetens frågor i dag söndag mellan 10:00 – 23:00. Telefonnummer: 08-799 40 00

Flera svenska myndigheter följer händelseutvecklingen. Information om läget samlas på webbplatsen Krisinformation.se.

När det gäller hjälpinsatser från internationellt håll har Japan tackat ja till hjälp från de närliggande länderna men avböjt vidare assistans. Sveriges beredskap står kvar om behovet skulle förändras. Japanska myndigheters insatser syftar till att även hjälpa svenskar och medborgare i andra länder.

Flygplatserna Narita och Haneda fungerar nu någorlunda normalt. Samtliga tågförbindelser till flygplatserna är igång och motorvägen till Narita har öppnats. Den viktiga Tokai-linjen (västerut till bl.a. Nagoya, Kyoto och Osaka) är i drift, dock med vissa förseningar. Snabbtågen norrut är dock fortfarande inte i drift medan tunnelbanetrafiken fungerar normalt och ganska många lokala och regionala tåg är också i drift.

SAS har meddelat att flygningarna från och med söndag ska gå planenligt. Information finns på SAS hemsida. För vidare information kontakta ditt flygbolag eller researrangör.

När det gäller transporter från staden Sendai är läget fortsatt mycket besvärligt. Det går att ta sig dit via mindre vägar från Sendai, men det kan under rådande omständigheter ta flera timmar. Flygplatsen i Yamagata, 60 kilometer väster om Sendai, har åter tagits i drift.


11 kommentarer Skriv kommentar

 1. [...] på plats i Japan, samt om svenska insatser för Japan efter katastrofen. Det senaste är att man avråder från resor till de värst drabbade [...]

 2. 02

  Hur kommer det sig att svenska UD resonerar på ett annat sätt än vissa andra länder.

  Frankrike, England och USA har avrått från resor till hela Japan, men svenska UD väljer att bara avråda resor till de drabbade områdena.

  Med tanke på det ostabila läget med kärnkraften och efterskalven så tycker jag det är underligt.

 3. 03

  Hej!
  Vi har en resa bokad till Tokyo och en försäkring som gäller då UD ”manar till försiktighet”. Kan man säga att UD i dagsläget manar till uppmärksamhet och försiktighet för Tokyo?

 4. [...] svenska UDbloggen kan man läsa om naturkatastrofen i Japan och vilka rekommendationer som gäller vid resor. Man [...]

 5. 05

  Jim,
  Som du är inne på så gör varje land sin bedömning utifrån tillgänglig information. I händelse av kris i ett annat land är det inte ovanligt att t ex EU-ländernas bedömningar skiljer sig något åt. Sverige har löpande kontakter och utbyter information med japanska myndigheter och med övriga EU-länder. Till grund för UD:s bedömningar om reseavrådan tar vi in information från en rad källor, i det här fallet från japanska myndigheter, övriga EU-länder och t ex svenska Strålsäkerhetsmyndigheten. Inget EU-land råder sina medborgare att lämna Japan, och det finns för närvarande inga planer hos något EU-land att evakuera medborgare från landet. Mer information om reseavrådan här http://www.regeringen.se/sb/d/9359

  Emma,
  Vår reseavrådan för ett antal japanska regioner (inte Tokyo) finns att läsa överst på ambassadens reseinformationssida: http://www.swedenabroad.com/Page____51035.aspx. Hur sedan ditt försäkringsbolag förhåller sig till detta är något du måste kontakta dem om. Mer information om reseavrådan här http://www.regeringen.se/sb/d/9359

  Hälsningar,
  Teo Zetterman, UD:s presstjänst

 6. 06

  Hej Robin,

  UD har haft kontakt med svenskarna i Sendai, sammanlagt 17 personer. De svenskar som vill lämna staden har möjlighet att göra det med buss idag, måndag, tillsammans med tyska medborgare. Detta har organiserats av svenska ambassaden tillsammans med Tysklands ambassad. I nuläget är det nio svenskar som har sagt till oss att de vill utnyttja den transportmöjligheten. Resten väljer alltså att stanna. Ambassadens journummer är +81 90 3139 6005 och UD:s konsulära enhet har telefon 08-405 10 00.

  Mvh /Joakim Larsson, UD:s presstjänst

 7. 07

  Har en ren nöjesresa till Japan bokad i påsk som ska betalas till veckan. Finns de en karta någonstans där jag kan se vart de områden ligger som man ska undvika? Vi ska resa både norrut och söder om Tokyo. Och nog känns det aningen fel att åka som turist till ett land som kämpar med sviterna av en katastrof. Hur fungerar resten av Japan? Ström, vatten, transporter osv? Sen var det ju strålningsrisken då. Hur bra koll har man?

 8. 08

  Robin – Bussen avgick från Sendai vid 14-tiden idag. De sju som valt att följa med beräknas komma fram till Tokyo ikväll kl. 20, svensk tid. Personal från Sveriges ambassad möter upp och de som vill följer med till ambassaden, där de får möjlighet att äta, duscha och vila ut. Om kärnkraftssituationen: Enligt Strålskyddsmyndigheten (SSM) finns i nuläget inget hot mot Tokyo. Inget EU-land råder sina medborgare att lämna Japan, och inget av länderna har heller planer på att evakuera medborgare därifrån.

  Linnéa – det finns en uppsjö av mer eller mindre detaljerade kartor på nätet som du enklast hittar via Google. Till exempel den här:
  http://www.mapsofworld.com/japan/maps/japan-map.jpg

  När det gäller situationen i övriga Japan, se bl a vårt senaste blogginlägg:
  http://blogg.ud.se/blog/2011/03/14/svenskar-lamnar-drabbad-stad/

  ..samt info hos ambassaden:
  http://swedenabroad.com/Page____51035.aspx

  Bästa hälsningar /Joakim Larsson, presstjänsten

 9. 09

  Storbritannien avråder till att resa till även Tokyo: http://www.fco.gov.uk/en/travel-and-living-abroad/travel-advice-by-country/asia-oceania/japan
  USA avråder att åka till Japan helt och hållet: http://travel.state.gov/travel/cis_pa_tw/pa/pa_5382.html

  Vad i er information gör att ni kan fatta ett annat beslut än t ex USA/UK? Ska snart iväg på en resa till Japan och vill ha någon form av enhetligt svar. T ex går ju inte tåg till/från Narita vilket gör det svårt att ens röra sig inom landet.

 10. 10

  Det verkar som UD sover när det gäller att avråda för resor till Japan. Avråd alla som inte är hjälparbetare eller har andra livsviktiga resor till Japan. Förstår ej varför man inte avråder från ”nöjesresor”.

 11. [...] Vi har strävat efter att öppna nya dörrar in till UD och låta våra medarbetare visa upp sig och sitt arbete. Vi har kunnat berätta om historiska händelser som den här och lyfta fram personliga betraktelser som den här. Redan från starten visste vi att det skulle komma en kris som skulle ge utslag i våra sociala medier. De folkliga resningarna i Nordafrika blev startskottet för en lång period av krishantering. När Tharir-torget i Kairo i slutet av januari fylldes av egyptier som krävde demokrati och drägliga levnadsvillkor fanns cirka 15 000 svenskar på plats i landet, många av dessa på det som skulle föreställa semester. Bloggen och Twitter blev här en plats för flera att ställa frågor till UD, och för oss att reda ut missförstånd och förklara vad UD gör. Under den omfattande naturkatastrofen i Japan försökte vi återigen förklara vad UD gör och – inte minst – vad en avrådan från resor innebär och vilka bedömningar som ligger bakom en avrådan. [...]

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…