Kärnkraftverket Fukushima har stora problem och UD avråder från alla resor till Japan. Foto: DigitalGlobe/Flickr (CC)
Bildrättigheter

Flyktingar från Libyen köar för matpaket i gränsstaden Sallum, Egypten. Tusentals flyktingar har flytt från Libyen till Egypten. Foto: UN Photo
Bildrättigheter


UD avråder från alla resor till Japan

Uppdatering kl. 21:30, 17 mars - Regeringen genom Utrikesdepartementet erbjuder svenskar och andra skandinaver att fredagen den 18 mars cirka kl 14.30 lämna Tokyo med ett extrainsatt SAS-plan med slutdestination Bangkok. Ytterligare ett extrainsatt SAS-plan avgår cirka kl 07.00 lördagen den 19 mars. Också det med slutdestination Bangkok. Planen sätts in på grund av begränsad flygkapacitet från Tokyo. Resan sker till självkostnadspris. Anmälan görs till ambassaden i Tokyo via e-post ambassaden.tokyo@foreign.ministry.se. När ytterligare information finns läggs den ut på ambassadens hemsida.

Uppdatering kl. 16:50, 17 mars – Regeringen, genom UD, håller uppsikt över möjligheterna att resa till och från Japan. Efterfrågan på plats är stor och därför undersöker vi om det går att ställa extra flygkapacitet till förfogande om behov skulle uppstå. Det finns svenskar som vill lämna landet men det finns också de som tänker sig att stanna kvar. Detta diskuteras också med Danmark och Norge. Några beslut är ännu inte fattade.

Med anledning av det förvärrade läget vid det japanska kärnkraftverket Fukushima skärpte UD  i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten inatt avrådan till Japan. Avrådan gäller nu alla resor till Japan. Alla svenskar inom en radie på 80 km från kärnkraftsverket Fukushima uppmanas att lämna området. Nyheter om situationen vid kärnkraftverken läggs ut på Strålsäkerhetsmyndighetens (SSM) hemsida och på krisinformation.se.

Svenskar som vill lämna Japan bör se över sina möjligheter att resa ut från andra orter än Tokyo. UD följer noga hur möjligheterna att resa ut från Tokyo utvecklas. Enligt uppgift så ställer en del flygbolag för närvarande om sina rutter och flyger till andra orter. Det innebär att möjligheterna att resa ut från Tokyo med flyg kan komma att begränsas.

Vi uppskattade tidigare att det fanns cirka 2000 svenskar i Japan. Den siffran kan antas ha sjunkit de senaste dagarna. Vad vi vet finns inga svenskar inom åttiokilometersradien. Det finns ett litet antal svenskar kvar i staden Sendai. För dem finns transportmöjligheter därifrån idag, bland annat per buss. Ambassaden kontaktar de drygt 600 svenskar som har anmält att de uppehåller sig i Japan, för att undersöka hur många av dessa som finns kvar.

Det är viktigt att man som svensk i Japan noga följer de råd och anvisningar som ges av japanska och andra myndigheter. På ambassadens webbplats uppdateras löpande reseinformationen. Skrolla ner en bit på sidan. Där finns också länkar till nyhetssajter, japansk myndighetsinfo och information om transportmöjligheter.

Ambassaden har öppnat ett Twitter- och ett Facebook-konto. Dessa används främst till att sprida information till svenskar på plats. Akuta frågor till ambassaden ska fortsatt ställas per mejl ambassaden.tokyo@foreign.ministry.se eller telefon: Klockan 09:00-17:30 lokal tid, ambassadens växel (03)5562-5050, övriga tider ambassadens jourtelefon 090-3139-6005. Svenskar på plats och personer med anhöriga i landet som är oroliga kan kontakta UD:s konsulära enhet, telefon +46 (0)771-650 000.

Också i Bahrain utvecklas situationen på ett oroande sätt. Med anledning av det förvärrade säkerhetsläget skärpte UD igår avrådan också till Bahrain och avråder nu från alla resor till landet.

Vad gäller omvärldens reaktioner på utvecklingen i Libyen så fortsätter idag diskussionerna i FN:s säkerhetsråd. Utrikesminister Carl Bildt skriver om detta här och här.


20 kommentarer Skriv kommentar

 1. 01

  Jag ska åka till Kyoto och mina vänner där säger att det är helt lugnt och säkert. De menar att vi stödjer dem genom att komma, att ickedrabbade områden måste stå upp för de områden där ingenting fungerar. Japans ekonomi kommer att vara försämrad i många år framöver.

  Jag kommer att lyssna på er såklart och undrar om ni tror att strålningen kommer att drabba Kansai också.

 2. 02

  Hur kommer det sig att ni avråder resor till HELA Japan? Jag ska själv åka till Kyoto och vad jag har hört så ska det inte vara några större problem där…

 3. 03

  Ami,

  Med sympati för din vilja att stödja Japan gäller följande:

  Som vi skriver i inlägget ovan avråder UD från alla resor till (hela) Japan. Eftersom det handlar om kärnkraftsolycka är UD:s avrådan helt beroende av de bedömningar av läget som Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) gör. På UD har vi en rad olika kompetenser men strålsäkerhet är inte en av dem. Det är istället SSM som är svensk expertmyndighet i frågor om strålsäkerhet. Avrådan gäller tills vidare. Läs mer på SSM:s hemsida http://www.ssm.se

  Hälsningar,
  Teo Zetterman, UD:s presstjänst

 4. 04

  Hej Sven
  Beslutet har tagits i samråd med Strålsäkerhetsmyndigheten. Enligt de uppgifter Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har, finns det inget vatten kvar i den bassäng med använt kärnbränsle som finns vid reaktor 4. Bränslet kan börja brinna, och då är stora radioaktiva utsläpp att vänta. Läs mer på http://www.ssm.se.

  Hälsningar,

  Tobias Nilsson / UD:s presstjänst

 5. 05

  Tack för svaret, men det som sker i Fukushima har väl ingen påverkan i Kyoto som ligger i de västra delarna av landet?

 6. 06

  Sven tänk om och res inte!
  Radioaktivitet kan spridas över hela japan.
  du har ingen försäkring som gäller om du åker nu.
  Mona

 7. 07

  Sven,
  som sagt, frågor om hur kärnkraftsolyckan i Fukushima kan påverka Japan och övriga omvärlden är det SSM som bäst kan svara på. Med det sagt är hela det japanska samhället ansträngt efter jordskalvet, tsunamin och nu arbetet med att mildra kärnkraftsolyckan. Utvecklingen vid kärnreaktorerna är en faktor i avrådan för resor till hela Japan, men inte den enda. Har du ytterligare frågor om reseavrådan rekommenderar jag följande länkar på UD:s webb:
  http://www.regeringen.se/sb/d/3705
  http://www.regeringen.se/sb/d/3436/a/64488
  Hälsningar,
  Teo Zetterman, UD:s presstjänst

 8. 08

  Jag har tänkt resa till Osaka. Med anledning av detta ringde jag Strålsäkerhetsmyndigheten efter att UD hänvisat till dem.

  De visste inte värför de gett inrådan att skärpa åvrådan från resor.

  Jag måste säga att jag förlorat en stor del av mitt förtroende för UD. Hur kan en svensk myndighet ge en inrådan som de inte kan motivera? På den direkta frågan om varför avrådan nu gäller hela landet var svaret att det i nuläget inte finns någon anledning!

  Vad håller ni på med egentligen? Skrämmer ni upp folk för att det ger skenet av att ni agerar?

 9. 09

  Raphael,

  jag är inte säker på att jag förstår din fråga. Eftersom du ställer frågan här får jag utgå från att du har läst inlägget ovan. För att reda ut eventuella missförstånd: UD beslutar om avrådan till ett land, med hänsyn till en rad faktorer och en helhetsbedömning av situationen på plats. I fallet med läget i Japan är expertmyndigheten SSM:s bedömningar en självklar och viktig del i beslutsunderlaget för avrådan. Med det sagt är hela det japanska samhället ansträngt efter jordskalvet, tsunamin och nu arbetet med att mildra kärnkraftsolyckan. Utvecklingen vid kärnreaktorerna är en faktor i avrådan för resor till hela Japan, men inte den enda. Har du ytterligare frågor om reseavrådan rekommenderar jag följande länkar på UD:s webb:
  http://www.regeringen.se/sb/d/3705
  http://www.regeringen.se/sb/d/3436/a/64488
  Enligt de uppgifter SSM har finns det inget vatten kvar i den bassäng med använt kärnbränsle som finns vid reaktor 4. Bränslet kan börja brinna, och då är stora radioaktiva utsläpp att vänta. Läs mer på http://www.ssm.se

  Hälsningar,
  Teo Zetterman, UD:s presstjänst

 10. 10

  Ok, så ni säger att södra Japan är så ansträngt efter katastrofen 60 mil eller mer därifrån, att det är olämpligt att resa dit. Det köper jag, men jag förstår verkligen inte varför ni hänvisar till SSM, när de inte ens vet själva varför de gett den inrådan de gjort till UD. Bad ni inte dem motivera sin rekommendation? Som medborgare är det väsentligt att jag kan lita på informationen som kommer från er.

  Enligt vad SSM sade till mig över telefon har de ingen anledning att avråda från resor till hela landet. Att då UD hänvisar till dem, även när jag ringer direkt till UD och ber om en förklaring till varför avrådan nu gäller hela landet, ser jag som mycket allvarligt och rent oprofessionellt.

  Det ger skenet av att ni försöker utnyttja folks rädsla för radioaktivitet för att inte behöva stå till svars själva för de beslut som departementet tar, såväl som att de är grundlösa och populistiskt motiverade.

 11. 11

  Raphael,
  det är bara att beklaga om du tycker dig ha fått motstridiga besked.
  Hälsningar,
  Teo Zetterman, UD:s presstjänst

 12. 12

  Jag måste faktiskt hålla med Raphael lite grann, då jag tycker det är väldigt konstigt att man i princip sätter ett helt land under avrådan, då endast Tokyo och möjligen delar av norra Japan har drabbats. Om Sendai och övriga norra prefekturer nämns inte ett dugg om några förhöjda radioaktivitet, förutom mer eller mindre i och omkring området runt kärnkraftverket och Fukushima.

  Numera förstår jag dock oron och rädslan för ett totalt haveri; men när jag tolkar situationen så får jag en känsla av att UD:s information ställer till med mer förvirring än själva olyckan i sig. Den kritiken jag kan ha om detta är att man borde vara mer precis, då eran avrådan låter som att hela Japan i princip nedsmetad med radioaktivitet; vilket är lika långt från sanningen som Solen är till Månen.

  Men jag håller tummarna nu för att reaktorn inte skall klappa ihop totalt; och mina tankar ligger hos Japanska folket och alla mina vänner i Sendai och Osaka.

 13. 13

  Jag förstår inte. Forskare inom nuklär strålning och professorer runt om världen säger ju att Tokyo omöjligen kan drabbas av livshotande strålning. Det är alltså omöjligt. Jag upprepar: omöjligt. Hela hysterin i media är helt obefogad och ställer till med mer skada än nytta för de stackars svenska studenter som är tvugna att avbryta sina studier i landet. De flesta svenskar är kvar i Tokyo och vägrar lämna landet. Den lilla, lilla andel som hört av sig till Aftonbladet, är ett litet gäng känsliga människor som är rädda helt på grund av media som kommer med lögner. Det är inte slut på mat i Tokyo. Några mackor var slut på 7-eleven, i övrigt är det vardag i Tokyo. Jag jobbar och det är lite mörkt på gatorna, för att man tänker på de i norr som man vill spara energi till.

 14. 14

  Jag förstår verkligen inte någonting av den kritiken som framförs mot denna avrådan? Är avrådan detsamma som förbud? Är avrådan detsamma som att vuxna människor inte kan längre ta egna beslut och moget överväga riskerna, väga för och emot, sålla i medierna brus och agera därefter?

  Ni som kritiserar denna avrådan. Åk! Ni verkar redan ha all information ni behöver för att ta ett sådant beslut. Varför då tjafsa om UDs avrådan?

  Jag kanske själv åker? Men först Efter det att jag har vägt in alla faktorer och inhämtat tillräckligt med information så att jag, som en vuxen människa med ansvar för mitt eget liv, kan ta det beslutet.

  Gokväll

 15. 15

  Kalle!

  Mycket har att göra med att försäkringsbolagen stramar åt eller helt stryper sina försäkringar till den resande, när UD går ut med en varning eller en avrådan.

  Ponera att vi har folk som skall till tex Osaka eller Kyoto som än så länge inte är drabbat av katastrofen; då blir ju frågan hos den resande: ”Skall jag åka? Det är ju inget som är farligt i Kyoto? Vill jag resa utan försäkring? MEN det ÄR ju inget farligt i Kyoto?” Osv, osv…

  Jag tycker man skall begränsa sig till dom delar som ÄR drabbade, och köra med nivån ”avvakta” istället för att ”avråda” till övriga Japan. För hela Japan är inte drabbat av olyckan. Det handlar om principer och precisionen, då jag ahr en personlig känsla av att UD avrått helt bara för att våra grannländer gjort det.

  Ha en sådan bra dag!

 16. 16

  Tack för alla svar.
  Jag avvaktar ett tag.

 17. 17

  UD totala inkompetens i denna fråga har nu gjort sig helt tydlig, med avseende på fiaskot med evakueringen och i synnerhet med tanke på svar jag fått här och över telefon från SSM och UD.

  Denna typ av populistisk skrämselpropaganda utgör en direkt samhällsfara.

  Det anstår ett utrikesdepartement att ta sakliga beslut i en krissituation och att verka för resonlighet och lugn bland sina medborgare. På alla dessa punkter har UD gjort raka motsatsen i denna situation.

  Detta har klart visat att de agerar populistiskt och osakligt; därmed är vår nuvarande bemanning på UD synnerligen olämplig att rådge eller ta beslut kring denna typ av frågor.

  Ett upprop mot UDs agerande är på gång i lämpligt socialt medium. Håll utkik om du är insatt i frågan och vill bidra till att korrigera UDs agerande i framtiden.

 18. 18

  Jag ska åka till Japan (Tokyo, Kyoto och Osaka) i början av juli. Avråder UD även från denna resa? Om inte UD avråder nu, men kan komma att avråda senare. Hur långt i förväg kan avrådan tänkas komma?
  Hälsn
  Margareta Dahl

 19. 19

  Hej!

  Den 7 maj ska jag, min son och pojkvän åka på en månads resa till Asien. Vi kommer avsluta resan genom att åka till Tokyo den 29 maj och vara där en vecka är det meningen. Men jag känner mig bara orolig över allt som händer där nu och flygbolaget vill ej betala tillbaka pengarna som vi betalt. Hur gör man? Jag förstår också att det är svårt att avgöra eftersom det är såpass långt kvar tills man ska åka till Tokyo men samtidigt känner jag att man vill inte åka till ett land med den kaos och sorg som finns där nu. Kommer UD med ett nytt datum för avrådan att åka dit eller??
  tacksam för svar

  Mvh Manna Cheung

 20. 20

  Hej Manna,
  UD gör en löpande bedöming av läget i Japan tillsammans med Strålsäkerhetsmyndigheten. Det går inte att sia om vilken bedömning vi gör om en månad.
  Vad gäller frågan om flygbolaget så måste du vända dig till dem. Om du fortfarande är orolig när resan närmar sig kan du alltid kontakta vår ambassad i Tokyo
  för att fråga dem om praktiska råd. http://www.swedenabroad.com/Page____4428.aspx

  Hälsningar Tobias Nilsson / UD:s presstjänst

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…