Bildrättigheter


Bildrättigheter


Svenskt genomslag i påvens tidning

På förstasidan i dagens italienska utgåva av Vatikanstatens dagstidning Osservatore Romano uppmärksammas skriften ”Påven Benedictus, kyrkan och världen”, skriven av Sveriges ambassadör vid Vatikanen (Heliga Stolen), Ulla Gudmundson. Skriften kom ut i november 2010 i Utrikespolitiska Institutets serie Världspolitikens Dagsfrågor. Artikeln finns också i tidningens engelska [pappers]upplaga, som sprids över hela världen.
 
Det är ingen liten sak för en svensk diplomat att uppmärksammas i påvens tidning.

- På samma sätt som Vatikanen och katolska kyrkan är lite av en blind fläck för många svenskar, så är nog Sverige och Norden med sina två procent katoliker det i Vatikanen, säger Ulla när jag ringer henne i hennes hus i Rättvik.
 
Men varför är det viktigt? Jo, som diplomat är det oerhört viktigt att ha trovärdighet, att uppfattas som en interlocuteur valable, någon som både lyssnar och anstränger sig att förstå och och är värd att lyssna på för att man vet att personen har trovärdighet hemma.

Och det är mycket sannolikt att påven själv läser artikeln i Osservatore Romano.

- Som svensk diplomat företräder jag ju delvis andra ståndpunkter än de Vatikanen och den katolska kyrkan står för. Jag är glad att det kommer fram, men också att jag anstränger mig att läsa på, att ställa frågor och förstå och att jag har stor respekt för katolska kyrkans väldiga skatt av mänsklig erfarenhet, för påven och för Vatikanens roll i världen samtidigt som jag är kritisk på viktiga punkter.
 
Ullas text, som tidigare uppmärksammats av DN och GP, går igenom katolska kyrkans historia och Vatikanens roll i världen. Hon tar upp de kriser som kantat Benedictus’ fem första år som påve – talet i Regensburg 2006 som upprörde världens muslimer, upphävandet av bannlysningen av Förintelseförnekaren Richard Williamson, stormen kring uttalandet om preventivmedel 2010 och skandalerna kring sexuella övergrepp.
 
Men hon säger också att negativa reaktioner ofta följts av positiva förändringar.

- Talet i Regensburg blev ett avstamp för en nytändning i den katolsk-muslimska dialogen. Påven har i sina uttalanden gjort klart att kyrkan ska samarbete med polis och domstolar kring pedofilbrott. Benedictus är traditionell i sina åsikter. Men med sin förmåga till självkritik och omprövning lägger han grunden till en modernisering av påveämbetet och kyrkan, menar Ulla Gudmundson.

Innan vi lägger på telefonen måste jag ställa den klassiska sportfrågan; hur känns det?

- Det är naturligtvis jätteroligt och bra för Sveriges förbindelser med Vatikanen, hälsar Ulla Gudmundson från stugan i Risås fäbodar i Rättvik.


01 kommentarer Skriv kommentar

  1. [...] Läs kommentaren på UD:s blogg här. [...]

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Traditioner

10 april 2015 kl 06:25

Hej alla läsare!

För tillfället handlar mycket om traditioner. Förra helgen var det…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…