Hederspristagaren Lina Ben Mhenni och utrikesminister Carl Bildt. Foto: Teo Zetterman (cc)
Bildrättigheter

Lars Weiss (pappa till Jonas Weiss), Lina Ben Mhenni, Barbro Weiss (mamma till Jonas Weiss), Pontus Rosenberg och kabinettssekreterare Frank Belfrage. Foto: Elin Skarin (cc)
Bildrättigheter

Pristagarna av Jonas Weiss Memorial Award tillsammans med Jonas Weiss föräldrar. Foto: Elin Skarin (cc)
Bildrättigheter


Jonas Weiss Memorial Award hedrar kampen för mänskliga rättigheter i Guatemala och Tunisien

På torsdagen, den 10 november, delade minnesfonden Jonas Weiss Memorial Award ut ett stipendium och en hedersutmärkelse. Det är nionde året i rad och ceremonin ägde rum på UD. Stipendiet gick till Pontus Rosenberg och hedersutmärkelsen till Lina Ben Mhenni. De verkar i regioner som under året fått olika mycket uppmärksamhet.

Andresekreteraren vid ambassaden i Guatemala – Pontus Rosenberg, har under fyra år verkat i ett av världens mest våldsamma länder. Trots att det inte pågår någon väpnad konflikt är mordfrekvensen i Guatemala City tre gånger högre än i knarkkartellstäder i Colombia. Uppmärksamheten i medierna har varit näst intill obefintlig. Här kan du läsa mer om Sveriges förbindelser med landet.

Motiveringen för stipendiet till Pontus Rosenberg lyder:

”För lokalt fotarbete och insiktsfull rapportering i en av världens mest våldsamma regioner. På många plan har Rosenberg arbetat för mänskliga rättigheter och för att stärka tryggheten för utsatta individer och mot organiserad brottslighet, korruption och liknöjdhet inför våldets brutala konsekvenser.”

Stipendiet delas ut för att uppmuntra yngre diplomater till studier, resor eller andra aktiviteter som stärker deras förmåga att arbeta som fältdiplomater.

Det har varit svårt att missa uppmärksamheten och nyhetsrapporteringen om de folkliga resningarna i Nordafrika och Mellanöstern under våren. Lina Ben Mhenni är den tunisiska universitetsläraren vars blogg ”A Tunisian Girl” gav de folkliga protesterna i Tunisien ökad kraft och bidrog till att regimen slutligen föll. På UDbloggen skrev vi om det spända läget.

Motiveringen för hedersutmärkelsen till Lina Ben Mhenni lyder:

”För mod, integritet och envishet i kampen för demokrati i sitt hemland. Med sin blogg A Tunisian Girl bidrog hon i hög grad till att en auktoritär regim föll, vilket spred demokratiska förändringskrav över hela Nordafrika i det som kom att kallas den Arabiska Våren.”

Hedersutmärkelsen delas ut till någon som gjort betydelsefulla insatser för demokrati, mänskliga rättigheter och konfliktlösning vare sig det är nationellt eller internationellt.

Minnesfonden Jonas Weiss Memorial Award skapades i samarbete mellan den bortgångne Jonas Weiss familj och UD. Den 10 november är datumet för Jonas Weiss födelsedag.


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Mr Tova at your service

01 maj 2015 kl 04:54

Jag är fullt medveten om att mitt vikinganamn inte är fullt gångbart på…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…