Den 23 november 2011: Tårgas på gatorna nära Tharir-torget i Kairo, Egypten. Foto: Aljazeera (CC)
Bildrättigheter


Frihet på nätet – och på gatan

Dag två – igår tisdag – på Internetdagarna innehöll både politik och teknik, från key note av IT-minister Anna Karin Hatt till utveckling i molnet. Målgruppen för det senare var helt klart främst utvecklare. Men också för en icke-tekniker som undertecknad var det inspirerande, inte minst Per Åström och Heidi Harman.  

I en paneldiskussion om de nya yttrandefrihetsfrågorna deltog Johan Hallenborg från UD tillsammans med bland andra Nils Funcke. Hallenborg jobbar med nätfrihetsfrågor i svensk utrikespolitik och Funcke är för tillfället yttrandefrihetsutredare. För den som inte var på plats men har det minsta intresse av mänskliga rättigheter och/eller internet rekommenderas att se diskussionen i efterhand här.

Återfallsläsaren av UDbloggen vet att Sverige är ett av de pådrivande länderna i världen för friheten på nätet. Friheten på nätet ingår också i samtliga tre huvudområden som UD arbetar med; den traditionella utrikespolitiken, biståndspolitiken och handelspolitiken. Senast i förra veckan träffade handelsminister Ewa Björling företag i IT- och telekombranschen och diskuterade hur frihet på nätet kan främjas genom ansvarstagande. Nyligen talade utrikesminister Carl Bildt vid konferensen London Cyber om nätfrihet som ett av de viktigaste verktygen för såväl yttrandefrihet som innovation och ekonomisk utveckling.

Medan Internetdagarna på onsdagen rullar vidare på dag tre fortsätter protesterna i Egypten mot det styrande militärrådet. Carl Bildt uttalade sig igår bland annat till Ekot:
”Läget i Egypten är nu synnerligen oroande. Vi har ju varit bekymrade hela tiden för att det inte har funnits en klar tidtabell för den demokratiska övergången och det leder ju till att det styrande militärrådet successivt förlorat i trovärdighet.”

Flera bedömare menar att valen i Egypten sannolikt kommer att hållas som planerat, på måndag i nästa vecka. Under alla omständigheter lär vi återkomma till händelseutvecklingen i Egypten. Liksom i Jemen. Aljazeera rapporterar på onsdagen att Jemens president Ali Abdullah Saleh anlänt till Saudiarabien för att underteckna ett avtal om att överlämna makten till vice-presidenten. Det skulle i så fall sätta punkt för Salehs 33-åriga styre. Sannolikt dock inte för de folkliga protesterna i landet.

Från protesterna på gatan tillbaka till nätet. I förra veckan gav Hyper Island sina studenter i uppdrag att under 72 timmar ta fram idéer och hitta sätt att utnyttja teknik för att bidra till fred. Förslagen finns samlade här, och igår tog Carl Bildt emot förslagen här.


01 kommentarer Skriv kommentar

  1. 01

    Ingenstans i debattartikeln ser man att Carl Bildt anser att det amerikanska lagförslaget SOPA är ett hot mot friheten på nätet.
    http://www.idg.se/2.1085/1.416850/punkt-se-kritiserar-amerikanskt-lagforslag

    När får vi se ett ställningstagande mot SOPA av Carl Bildt? Eller är att sparka uppåt inget som hör hemma i Carl Bildt’s värld?

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

#SFF2015

24 april 2015 kl 03:01

Hej alla läsare!

I onsdags var det invigning för The Swedish Film Festival…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…