Mellandagar utan rea

I utrikespolitiken finns inga billiga dagar, ingen ”mellandagsrea”.

Före, och nu efter, julhelgen har uppmärksamheten runt UD dominerats av domen och den nu beslutade straffpåföljden för de två svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson.

Det skedda har väckt stor uppmärksamhet internationellt.  Den svenska regeringens uppfattning att de två snarast bör släppas eftersom de inte begått något allvarligt brott och dessutom befann sig på uppdrag som journalister har fått stöd i uttalanden både från det amerikanska utrikesdepartementet, EU:s organ för utrikesfrågor och idag även av en talesman för det franska utrikesdepartementet.

Den juridiska processen i Etiopien är inte över men hanteras i första hand av de dömda och deras advokater. Den svenska ambassaden i Addis Abeba har fortsatt rollen som en länk till etiopiska myndigheter och den etiopiska regeringen. Kontakter har tagits och tas.

Frågan om vilka val som skall göras angående den fortsatta juridiska processen ägs av de dömda och deras advokater. Den svenska regeringen och utrikesdepartementet fortsätter samtidigt att arbeta med politiska kanaler, målsättningen för det arbetet är solklart manifesterat i statsministerns  uttalande från förra veckan att de två journalisterna snarast skall släppas fria.

Mycket annat händer i världen som också bör kommas ihåg. Konflikten i Syrien med stora demonstrationer och många döda fortsätter. I Nordkorea sker begravningen av den avlidne diktatorn Kim Jong-Il där ett maktskifte nu äger rum med konsekvenser för framtiden som är högst oklara än så länge.

 


02 kommentarer Skriv kommentar

  1. 01

    ”eftersom de inte begått något allvarligt brott”… Det finns rörliga filmbevis på hur de skjuter med automatvapen? Om ryssland invarderade Svea Rike, hur skulle vi se på om tyska ”journalister” kom inom våra gränser, delade ut krautenlikör, korv och pangade med automatvapen i ev. dissidentläger — sedan fick skit för att vi fängslade dem? Tjena…

  2. 02

    Journalisterna Martin och Johan valde att lita på Etiopiens traditioner av benådning och förlåtelse, i stället för att tidsmässigt riskera en lång rättslig process i ett överklagande. Nu fokuseras och överlämnas den fortsatta juridiska processen till UD:s chef Carl Bildt. Ambassaden i Addis Abeba får pröva sina diplomatiska kunskaper för att snabbt få Martin och Johan tillbaka till Sverige.

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…