Fartyget "Costa Concordia" hade kommit kraftigt ur kurs och befann sig i ett svårnavigerat område. Fem svenskar fanns ombord på fartyget. Flickr (cc)
Bildrättigheter


En helg med konsulära cliffhangers: Terroristmisstänkt svensk i Thailand – lyxkryssare på grund i Italien

Tidigt på lördag – thailändsk tid – publicerade den thailändska dagstidningen Thai Rath en bild föreställande ett svenskt pass som påstås tillhöra en man som gripits i Bangkok under fredagen. Mannen var enligt de thailändska medierna misstänkt för terrorism. En rad olika uppgifter om mannen och hans identitet cirkulerade. UD:s pressjour fick under fredagskvällen en rad frågor från svenska medier som alla vill ha svar på om vi kunde bekräfta identiteten på mannen som gripits; det vill säga kunde vi verifiera att den gripne var samma person vars passbild fans i omlopp. En inte allt för svår fråga att besvara kan tyckas. Men det hela försvårades av att svenska ambassaden i Bangkok inte fått möjlighet att träffa den gripne. Vi kunde alltså inte bekräfta att personen som gripits verkligen är den person vars identitet framgår av passet. Inte heller kunde vi bekräfta att passet som avbildats i thailändsk tidning verkligen är det pass som mannen påstås ha innehaft.

Sent under fredagskvällen den 13 januari fick undertecknad information om att ambassaden under lördagen hoppades kunna besöka den häktade personen för att identifiera om det var samma person som på passet. När den informationen nådde svenska medier samma kväll blev det för ett tag lite tystare, men bara för ett tag.

Strax efter kl 0200 var det dags igen. Ett lyxfartyg med upp emot 4000 passagerare hade gått på grund utanför Italien. Nu började det att ringa igen. Till en början hade vi väldigt knapphändig information. Det talades om en handfull döda och flera skadade. Efter ett tag kom det in uppgifter från det italienska rederiet och från italienska myndigheter om att evakuering hade inletts.

Den brinnande frågan som alla ville ha svar på var förstås om det fanns några svenskar med på båten. Pressjournumret gick varm. Svenska journalister ville ha reda på hur många svenskar som fanns med, hur många var saknade och om någon eller några av det omkomna var svenskar. Ambassaden i Italien kopplades in. Under morgonen hade siffran med omkomna minskat – från sex personer till tre personer. Färjebolaget och lokalpolisen höll på att gå igenom passagerarlistan och hoppades kunna komma med besked under förmiddagen. I ett tidigt skede gav journalist- och författarparet Mossander sig till känna i en kvällstidningsintervju. Någon gång efter lunch fick vi ta del av rederiets sammanställning över svenska medborgare som var ombord. Det fanns 5 svenskar med på passagerarlistan. Räknade man bort paret Mossander fanns det nu tre saknade personer.

Något senare fick vi på UD in ytterligare uppgifter om att två till personer skulle vara välbehållna. Samtidigt cirkulerade det uppgifter om att den femte personen också ska ha lokaliserats. Men ännu så länge har vi inte fått någon bekräftelse på detta från varken rederiet eller italienska myndigheter. Mina kollegor på den konsulära enheten håller på för fullt att försöka lokalisera kvinnan – återstår att se utgången. Under tiden har ambassaden i Bangkok meddelat att de jobbar på att få möjlighet att träffa den gripne. Fortsättning följer…


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Mr Tova at your service

01 maj 2015 kl 04:54

Jag är fullt medveten om att mitt vikinganamn inte är fullt gångbart på…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…