Riksdagens talman Per Westerberg, HKH prinsessan Madeleine och Sveriges ambassadör i USA, Jonas Hafström, vid ett minnesmärke i Washington för Raoul Wallenberg. Foto: Dakota Fine
Bildrättigheter


”I USA är Raoul Wallenberg-minnet speciellt starkt”

Uppmärksammandet av Raoul Wallenberg fortsätter. Här berättar Olle Wästberg, som är samordnare för aktiviteterna under satsningen Raoul Wallenberg 2012, om en delegationsresa till Washington DC och om en hälsning til Sverige från president Barack Obama.

Varje år uppmärksammar den amerikanska kongressen tillsammans med American Holocaust Museum förintelsen. För första gången står en svensk i centrum – Raoul Wallenberg. Han var symbolen för ”The Rescuers”, de som oegennyttigt försökte rädda judar undan förintelsen. För första gången var också en utländsk parlamentarisk delegation, de svenska gruppledarna i riksdagen, med i kongressens rotunda och den svenske talmannen Per Westerberg tände symboliskt ljus tillsammans med det amerikanska representanthusets talman och en överlevande från förintelsen. (Se fler fler bilder från delegationsresan här.)

Den amerikanske finansministern Timothy Geithner talade i kongressen om Raoul Wallenberg och samtidigt släppte president Barack Obama en video med en hälsning till Sverige och världen om Raoul Wallenbergs betydelse: ”När judar i Budapest märktes med den gula stjärnan skyddade Raoul ­Wallenberg dem bakom det blåa och gula i den svenska flaggan.”

Sällan har Sverige fått så mycket uppmärksamhet, och för en så hedervärd sak, som i Washington i torsdags. När sedan ambassadör Jonas Hafström på kvällen öppnade residenset kom gäster med central ställning i Washington. Ytterligare ett bevis på Raoul Wallenbergs betydelse och på att 100-årsminnet är relevant.

Just i USA är Raoul Wallenberg-minnet speciellt starkt. Dit kom många räddade – och Raoul Wallenberg var utsänd av USA om än som svensk diplomat. Han blev amerikansk hedersmedborgare för 30 år sedan.

Dagen efter ceremonin i kongressen fortsatte den svenska riksdagsdelegationen till New York. Jag hade tillfälle att peka på att förmodligen ingen annan person fått så många platser och monument uppkallade efter sig i New York som Raoul Wallenberg. När nu en del av Trettonde Avenyn i Brooklyn döps om till Raoul Wallenberg Way, blir det den nionde gången Raoul Wallenberg får ge namn åt något i New York.

Många frågar om den stora uppmärksamheten kring Raoul Wallenberg bara tar slut vid årsskiftet. Jag tror inte det. Förhoppningsvis kan Svenska institutets utställning – som också invigdes i Washington i torsdags och sedan går vidare till Moskva – fortsätta till några ytterligare länder under 2013. Och viktigast – med den inriktning på skolor och ungdom som i Sverige kommer att prägla aktiviteterna från höstterminen läggs en grund för något varaktigt.

Olle Wästberg
Regeringens samordnare för Raoul Wallenberg 2012


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…