Avslutningsceremoni för Stockholm +40: Lena Ek, Gunilla Carlsson, Francisci Gaetan och Sha Zukang. Foto: Martina Huber/Regeringskansliet
Bildrättigheter

Konferensen International Polar Year – from knowledge to action pågår just nu i Montréal. Här deltar Arktisambassadör Gustaf Lind (längst till vänster) i en panel på temat Adaptation for Change. Foto: Arctic Council
Bildrättigheter

Polarkonferensen International Polar Year – from knowledge to action.
Bildrättigheter


Hållbar utveckling – ledorden både i Stockholm och Montréal

Idag den 25 april avslutades Stockholm+40, den internationella konferens om hållbar utveckling som UD och Miljödepartementet stod värd för, med en ministerdialog i Gamla Riksdagshuset. Den och mycket annat kan du se här. Vid den avslutande ceremonin för konferensen Stockholm+40 överlämnade miljöminister Lena Ek och biståndsminister Gunilla Carlsson ”the Stockholm Call for Action” till Sha Zukang, generalsekreterare för Rio+20 och Brasiliens vice miljöminister Francisco Gaetani.

Just nu samlas även över 2 500 forskare, beslutsfattare, studenter, lärare, företag och journalister, i ett regnigt Montreal i Kanada. Anledningen är den stora polarkonferensen ”International Polar Year – from knowledge to action”. Konferensen är en storsatsning från kanadensisk sida och har en total budget på 710 miljoner kronor. Gro Harlem Brundtland öppnade konferensen. Hon är bla. upphovskvinnan till uttrycket ”hållbar utveckling” – som genomsyrar konferensens alla paneldiskussioner och seminarier. Brundtland konstaterar att i en föränderlig värld har hållbarhet blivit allt viktigare och lyfter som exempel polarområdena.

Tydligt är det enorma intresset som Arktis väcker en mycket bred publik. Urfolk, klimatförändring, förnybar energi och traditionell kunskap är några av områdena som avhandlas under dessa dagar. I en panel på temat ”Adaptation for Change ” talade Sveriges Arktisambassadör Gustaf Lind om Arktiska rådets roll för ett ökat samarbete. Arktiska rådet har dessutom en mycket välbesökt monter där Gustaf har blivit uppvaktad av många deltagare som vill ge sin syn på Arktis. Både Gustaf Lind och Mikael Anzén, som är ordförande för Arktiska rådets arbetsgrupp för hållbar utveckling (SDWG), twittrar. Följ dem här och här.

Tillbaka till Stockholm: Idag inledningstalade Sveriges CSR-ambassadör, Lisa Emelia Svensson, på ett möte om FN:s Global Compact som arrangerades i Stockholm 24-25 april. På World Economic Forum i Davos 1999 uppmanade FN:s dåvarande generalsekreterare, Kofi Annan, näringslivet att ta globalt ansvar. Generalsekreterarens initiativ ledde till bildandet av The Global Compact, som innefattar principer kring mänskliga rättigheter, arbetsrättsliga frågor, miljö och korruption riktade till företag. Vi ställde några frågor till Lisa Emelia Svensson, om mötet och om Sveriges arbete med Corporate Social Responsibility (CSR). Svaren kan du läsa här.


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

#SFF2015

24 april 2015 kl 03:01

Hej alla läsare!

I onsdags var det invigning för The Swedish Film Festival…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…