Axplock efter midsommarhelgen

Midsommarhelgen är förbi och en ny arbetsvecka har dragit igång.

Medan somliga (inklusive undertecknad) dansade runt en midsommarstång så var utrikesminister Carl Bildt på resa till Libanon och Irak. Igår kväll lade vi ut ett refereat från resan på ud.se. Den tilltagande oroande situationen i Syrien var ett självklart samtalsämne. Idag och imorgon är Carl Bildt i Luxemburg där han deltar i EU:s utrikesråd och (tillsammans med EU-minister Birgitta Ohlsson) allmänna råd. Utrikesministrarna har i skrivande stund antagit slutsatser bland annat om en EU-strategi för mänskliga rättigheter, Syrien (i en sextonde omgång inför EU sanktioner mot landet) och Egypten. Också Iran står på dagordningen vid dagens möte med utrikesrådet. Imorgon på allmänna rådet står EU:s utvidgning på dagordningen. En intervju med Carl Bildt inför dagens möte finns att se här. En intervju med Sveriges KUSP-ambassadör Anna Karin Eneström om MR-strategin finns att se här.

I Egypten talade presidentvalssegraren Mohamed Mursi på söndagenkvällen. För den som inte hade möjlighet att se och lyssna till talet gick det att med fördel att följa på twitter där Aljazeeras Kairo-korrespondent Rawya Rageh livetwittrade. Bland annat CNN:s nyhetsankare Christine Amanpour har bloggat om vem Mursi är och Carl Bildt var inte ensam om att hälsa Mursi välkommen på posten.

I fredags avslutades klimattoppmötet i Rio. På plats i Rio sammanfattar biståndsminister Gunilla Carlsson mötet i en filmad intervju här. Ett antal bloggposter från Rio-konferensen har vi – för den som har missat – lagt upp på en samlande tag på bloggen för utvecklingspolitik.

En annan intressant intervju har CNN gjort med Hillary Clintons innovationsrådgivare Alec Ross. Han drar tre tidiga slutsatser av hur de senaste 15 årens utveckling av internet och mobila nätverk påverkar utvecklingen av politiska rörelser. Kortfattat, intressant. Men tråkig läsning för kontrol-freaks.

Avslutningsvis: Från omväxlande omvärld till ett soligt Gotland. Liksom i fjol är UD i Almedalen i år. Samtliga UD:s tre ministrar deltar på onsdagen den 4 juli i en diskussion på temat ett år efter den arabiska våren, utifrån boken After the Spring: Economic Transitions in the Arab World, som Sverige bidragit till. Vill fortlöpande hålla dig uppdaterad om vad UD gör i Almedalen gör du det enkelt genom att gilla Facebook-sidan UD i Almedalen 2012.


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Högt tempo

30 mars 2015 kl 09:42

Hej alla,

Bilden ovan är tagen från en båt som trafikerar en av…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…