Elever vid Butkhak High School i Kabul, Afghanistan. Foto: UN Photo/Fardin Waezi
Bildrättigheter


Starkt stöd för Afghanistan

I början av förra veckan ägde en internationell Afghanistan-konferens rum i Tokyo, Japan, om Afghanistans framtid och det internationella samfundets fortsatta civila stöd till landet. Ett sjuttiotal länder deltog på konferensen som lade grunden för det långsiktiga biståndet till stöd för Afghanistans civila och ekonomiska utveckling.

I samband med detta skrev fyra nordiska ministrar, däribland Sveriges biståndsminister Gunilla Carlsson, i en gemensam debattartikel att Danmark, Finland, Norge och Sverige är fast beslutna om att fortsätta bistå det afghanska folket:

”Vi, representanter för fyra nordiska länder, är redo att fortsätta vårt engagemang för ett stabilt och välmående Afghanistan. Endast tillsammans kan den afghanska regeringen och det internationella samfundet förverkliga visionen om ett nytt utvecklingsårtionde för Afghanistan.”

Sverige meddelade vid konferensen att vi gör ett långsiktigt åtagande för perioden 2015-2024 som innebär en betydande ökning av det svenska stödet till Afghanistan. Men stödet är beroende av att landet kan visa på framsteg när det gäller bland annat kvinnors rättigheter, civilsamhällets roll och transparens.

Vad gör Sverige i Afghanistan och varför finns vi på plats? Afghanistanportalen, Regeringskansliets officiella portal, ger svar på frågorna om Sveriges engagemang i Afghanistan. På Afghanistanportalen kan du bland annat ta del av läsvärda intervjuer med Torbjörn Pettersson, Sveriges ambassadör i Kabul och med ambassadör Henrik Landerholm, hög civil representant för Sveriges insatser i Afghanistan och civil chef för den samlade svenska insatsen i norra Afghanistan. Kika in redan idag vettja!

Avslutningsvis ett litet lästips från vår blogg om utvecklingspolitik om kampanjen g07, som Sverige deltar i. Kampanjen startades av en grupp länder som har nått eller är på väg att nå målet om 0,7 procent av BNI i bistånd, för att skapa uppmärksamhet kring det åtagande som biståndsgivare förbundit sig att uppnå till 2015.


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…