UD:s ambassadörer fick lyssna till Storbritanniens ambassadör Tom Fletcher via direktlänk från Beirut. Foto: Catarina Axelsson
Bildrättigheter


Svenska UD visar färdriktningen inom sociala medier

Storbritanniens ambassadör i Beirut, Tom Fletcher, hade fått tacka nej i sista stund. Från början var det han, en entusiast inom digital diplomati, som varit det största dragplåstret under chefsmötets utbildningsdag på Skansen. Men ändrade planer kanske är något man får räkna med när diplomater av rang bjuds in. Tidigare hade en annan gäst av ännu högre dignitet lämnat återbud med kort varsel, nämligen Storbritanniens utrikesminister William Hague. Och vår egen utrikesminister Carl Bildt fick rycka ut och ägna sig åt plötsligt uppkomna utrikespolitiska engagemang. Men så kan det bli när stora händelser präglar världspolitiken, då får ett pågående chefsmöten på UD inte alltid högsta prioritet!

Men till allas glädje var Tom Fletcher istället med på direktlänk från Libanon, och tekniken fungerade alldeles utmärkt. Så programpunkten om ”Offentlig och digital diplomati” blev ett riktigt bra och uppskattat inslag under utbildningsdagen på Solliden.

Inom diplomatin är Sverige, enligt Tom Fletcher, bäst i världen på att använda sig av sociala medier och vi har stor bredd, då alla våra ambassader har Facebook- och Twitterkonton sedan mars i år. Storbritannien är en god tvåa, men det är Sverige som visar färdriktningen, menade han. Inte konstigt, eftersom Skype och Spotify har sitt ursprung i Sverige!

Tom Fletcher målade upp en vision av den digitala brittiska ambassaden i Stockholm år 2020, något som lockade fram många glada skratt. Han såg framför sig hur rollen som diplomat kommer att förändras och inte längre framstå som en livstidskarriär. Men kombinationen av etablerade idéer inom diplomatin och ny teknologi såg han som något som i framtiden kan utmynna i något riktigt bra.

Enligt Tom Fletchers vision är den ultimata diplomatin: ”Open, modern and on the edge of technology”.

Användningen av nya smarta telefoner kan innebära en maktfaktor genom att var och en snabbt kan nå ut via sociala medier men dessa kan också vara ett hot mot individen, då det oftast är möjligt att lokalisera den aktuella positionen.

Flera för- och nackdelar med sociala medier inom diplomatin kom upp till ytan där praxis och regler varierar mellan olika länder. Medan en diplomat snabbt kan twittra om en aktuell händelse, måste en representant för ett annat land stämma av sin tweet med den politiska ledningen. Men enligt Tom Fletcher bör sociala medier vara en självklar del av den traditionella diplomatin.

För det mesta känner han sig bekväm med att twittra från sin position som brittisk ambassadör i Libanon. Men han menade samtidigt att frågan ”varför” man twittrar alltid måste ställas. En fördel med sociala medier är att kunna nå ut till olika kategorier av människor som exempelvis han själv vanligtvis inte kommer i kontakt med.

Helst hade Tom Fletcher förstås föredragit att vara i Stockholm och diskutera offentlig och digital diplomati direkt med utrikesförvaltningens chefer denna dag, som först planerat. Så avslutningsvis passade han på att önska alla en god fortsättning på UD:s chefsmöte!


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…