Skyldighet att skydda

Den resolution FNs säkerhetsråd antog sent i torsdags kväll är historisk. Den tillåter det internationella samfundet att vidta alla nödvändiga åtgärder för att skydda den libyska civil befolkningen. Det är uppenbart att den libyska regimen inte tar det ansvaret. Vad som också är viktigt med resolutionen är att de afrikanska länderna röstade för densamma, liksom Libanon. Kina som vanligtvis motsätter sig åtgärder där det internationella samfundet lägger sig i andra länders inre angelägenheter lade inte in sitt veto. För de av oss som arbetat med att förverkliga principen om skyldighet att skydda är detta ett mycket positivt steg.

Nu har det internationella samfundet börjat genomföra detta mandat genom flyganfallen mot libyska militära mål. Men mycket mer behöver göras för att skydda den libyska civilbefolkningen. Den humanitära situationen är kanske den mest akuta. Här har FNs humanitära organisationer en viktig roll att spela, både FNs kontor för humanitärt bistånd, OCHA, och FNs flyktingorgan, UNHCR. EU är också på plats, framförallt genom ECHO.

Imorgon träffas EUs utrikesministrar i Bryssel. EUs bidrag till genomförandet av säkerhetsrådets resolution 1973 kommer vara en av de viktigaste frågorna. Det gäller också att redan nu planera för mer långsiktiga insatser, såsom stöd till reform av de libyska säkerhetsstyrkorna, stöd till demokratisk utveckling och uppbyggnaden av rättssektorn.

Parallellt med utvecklingen i Libyen oroas vi mycket av våldet mot demonstranterna i Bahrain och Yemen. Resultatet av folkomröstningen i Egypten är också en viktig pusselbit i landets väg mot demokratiska reformer. Likaså fortsätter EU dialog med de tunisiska myndigheterna hur demokratin och byggandet av starka institutioner kan stödjas.

Men det händer viktiga saker också på andra håll, även i Afrika. I fredags tog Sverige initiativ till ett seminarium om hur det internationella samfundet, EU inbegripet, kan stödja statsbyggande i den nya staten i södra Sudan, efter att landet förväntas förklara sig självständigt den 9 juli. Utmaningarna där är enorma. Det gäller att bygga säkerhetsstrukturer, stödja en hållbar ekonomisk utveckling, som inte bara blir beroende av oljetillgångarna, skapa demokratiska institutioner och respekt för de mänskliga rättighetena. Syd Sudans relationer till grannarna, inte minst sin norra granne, är av största vikt. FNs får ett viktigt ansvar i att samordna det internationella stödet. Men även de regionala organisationerna, AU, IGAD och Östafrikanska samfundet, EAC, måste spela en konstruktiv roll.

Världen kommer fortsatt att hålla oss upptagna…

 

 


0 kommentarer Skriv kommentar

Möjligheten att kommentera är avstängd.

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Traditioner

10 april 2015 kl 06:25

Hej alla läsare!

För tillfället handlar mycket om traditioner. Förra helgen var det…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…