Men varför ringde ingen till polisen?

Estlands president Toomas Hendrik Ilves har vid ett par tillfällen i tal och debatter berättat en liten historia om hur en svenska, när hon för första gången hörde talas om de sovjetiska deportationerna till Sibirien av tiotusentals ester 1941 och 1949, bestört men naturligtvis fullständigt naivt skall ha utbrustit:  – Men varför ringde ingen till polisen för att stoppa detta!?

Mycket möjligt är detta en skröna, men det är samtidigt ett exempel på den frustration som många människor i Baltikum och Centraleuropa känner inför omvärldens okunskap om deras nationers öden under 1900-talet. Också den polske nobelpristagaren och författaren Czesław Miłosz har givit uttryck för nästan förakt för amerikaners och västeuropéers brist på insikt om det som människorna i denna del av Europa har gått igenom. De drabbades ju av både det nazistiska och det kommunistiska brutala förtrycket med fullständigt ofattbara lidanden som följd. Men den västliga okunskapen om detta leder till svag inlevelseförmåga och empati, något som i sin tur ibland besvaras österifrån med frustration och ett minskat förtroende.

Och förmodligen är det så att de flesta svenskars och västeuropéers bild av händelserna under Andra världskriget och det efterföljande kalla kriget till stor del kännetecknas av ett ganska snävt perspektiv, inte sällan underbyggt av hundratals hollywoodfilmer av varierande kvalitet och verklighetsförankring. Vi vet på detta sätt rätt mycket om Pearl Harbor, Blitzen-bombningarna av London, den franska motståndsrörelsen och – förvisso – de nazistiska förintelselägren. Men sedan blir det ofta tunt.

Precis om detta handlar en synnerligen läsvärd recension i The New York Review of Books av två nya böcker, Bloodlands – Europe between Stalin and Hitler av Timothy Snyder, samt Stalin’s Genocides av Norman M. Naimark.

Redan recensionen i sig är en sammanfattande lektion om Baltikums och Centraleuropas, blodsländernas, öden. Den är skriven av ingen annan än den amerikanska journalisten Anne Applebaum, som bl.a. fick Pulitzerpriset 2004 för sin bok om det sovjetiska Gulag-systemet. Den har för övrigt även kommit ut på svenska. Och hon är för övrigt gift med Polens utrikesminister Radek Sikorski.

Både själva recensionen och de två böcker som Anne Applebaum behandlar tar också upp svåra och känsliga frågor om definitioner av folkmord och den ofta mycket laddade frågan om och i så fall hur man på det ena eller andra sättet kan jämföra nazismen med kommunismen. På det temat kan den intresserade för övrigt läsa en artikel som lundahistorikern Martin Alm har skrivit för Forum för levande historia.

Om vi skall bygga ett starkt och enat Europa så förutsätter det också att vi och framför allt våra barn får en gedigen och sammanhållen kunskap om hela Europas historia i stället för – som hittills – mest om Västeuropas. Lyckligtvis kommer det numera allt fler böcker som kan fylla de kunskapsluckor som finns om Baltikum, Central- och Östeuropa. För den som vill läsa mer personliga skildringar på svenska, kan jag påminna om estniska Imbi Pajus Förträngda minnen, som jag recenserade häromåret, lettiska Sandra Kalnietes Med högklackade skor i Sibiriens snö och Sveriges Radio-journalisten Maarja Talgres Leo – ett estniskt öde liksom hennes Leos dotter.

Själv skyndar jag mig nu närmast att logga in för att beställa Snyders och Naimarks böcker.


03 kommentarer Skriv kommentar

  1. 01

    [...] ”Men varför ringde ingen till polisen?” Dag Hartelius skriver om två nya böcker om kommunismens och nazismens fasor i bl a Baltikum, och om den okunskap i ämnet som finns i Västeuropa. Just nu är Dag på resa i Bydgoszcz, där han bland annat har åkt vattenspårvagn. [...]

  2. 02

    [...] böcker som jag för några dagar sedan skrev att jag skulle beställa kom redan igår med posten, så nu har jag en hel del att läsa denna [...]

  3. 03

    [...] kan jag varmt rekommendera Timothy Snyders Bloodlands – Europe between Hitler and Stalin, som jag nämnde för ett tag sedan och som är en både lättläst och spännande genomgång av de två [...]

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Traditioner

10 april 2015 kl 06:25

Hej alla läsare!

För tillfället handlar mycket om traditioner. Förra helgen var det…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…