Känsloladdat

Även om dagens besök i Warszawa av Tysklands president Christian Wulff inte var lika spektakulärt som den ryske presidentens besök här – de polsk-tyska förbindelserna är ju redan mycket goda och nära – så saknade det inte viktig symbolik och djupa känslor.

Själv lyssnade jag på de två presidenterna Komorowski och Wulff liksom på ledaren för det tyska socialdemokratiska partiet SPD, Sigmar Gabriel, när de alla talade på en konferens med anledning av minnesdagen för det västtysk-polska gränsavtalet och Willy Brandts berömda knäfall, som jag skrev om i förrgår.

President Komorowski mindes den tysklandsbild som han vuxit upp med och den fiendebild som underblåsts av de kommunistiska makthavarna. Willy Brandts knäfall hade visat upp en helt annan bild av tyskar och Tyskland, och hade spelat en stor roll för den då unga polska generationen, den som med bland andra Komorowski själv byggde upp Solidaritetsrörelsen och lade grunden för kommunismens kollaps och införande av demokrati.

Den tyske presidenten pekade på Willy Brandts mod, han som tillhört motståndsrörelsen mot nazismen, men som ändå – i sin kapacitet som västtysk regeringschef – genom sitt knäfall visade sig vara beredd att ta ansvar för både det förflutna, samtiden och framtiden. Det skulle ju visa sig att många västtyskar ansåg att kanslern hade gått för långt.

Och SPD-ledaren Gabriel nämnde i sitt tal att hans far kom från Ostpreussen (tillhör numera Polen och Ryssland), att hans mor kom från Niederschlesien (tillhör idag Polen) och att de alltså tillhörde de s.k. fördrivna tyskarna. Till skillnad från modern hade fadern reagerat mycket starkt negativt på Willy Brandts agerande i Warszawa. För Sigmar Gabriel och många andra samtida tyska ungdomar hade de negativa reaktionerna hos många i föräldragenerationen satt i gång viktiga reflektioner och bidragit till deras bearbetning av det mörka tyska förflutna som de själva inte hade upplevt.

Trots det officiella sammanhanget var det alltså inslag i talen som var både personliga och djupt känslosamma. Och som berörde oss åhörare. Bygget av vår gemensamma europeiska historia är trots allt inte avslutat – och president Wulff påminde om de många projekt som pågår i både Tyskland och Polen. Och försoning blir nog aldrig ett utslitet begrepp.

Min förmiddag hade annars varit klart mindre emotionell, men ändå viktig – fylld av två olika möten och konkreta diskussioner på temat energi och miljö. Men det känns litet för prosaiskt för att skriva mer om dessa efter att ha begrundat de symbolstarka och känsloladdade polsk-tyska talen. Jag är hur som helst ändå säker på att jag kommer att återkomma till både miljö och energi inom kort.


01 kommentarer Skriv kommentar

  1. 01

    [...] av många svenska ambassaders och diplomaters arbete. Så har även varit fallet denna vecka. Igår deltog jag i en nordisk-baltisk diskussion om den gångna söndagens möte här i Warszawa mellan [...]

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…