Om Jens Odlander

Foto: Jens Odlander/UD

Jag är ambassadör i Addis Abeba, Etiopien. I uppdraget ingår också att bevaka den politiska utvecklingen i grannlandet Djibouti samt Afrikanska unionen (AU), FN:s kommission för Afrika och den regionala samarbetsorganisationen IGAD på Afrikas horn. Både AU och FN:s kommission har sitt säte i Addis medan IGAD har sitt i Djibouti.

Addis kallas ofta för Afrikas politiska huvudstad eller – med europeiska ögon – ”Afrikas Bryssel”. Bevakningen av AU innebär i praktiken att vi bevakar hela Afrika. Över huvud taget präglas arbetet på ambassaden av stora biståndssatsningar med två program, ett för Etiopien inriktat på fattigdomsbekämpning och ett för AU med stöd för att bygga organisationen och för samarbete mellan EU och AU. Ambassaden har också en omfattande migrationsverksamhet. Det rör sig mest om somaliska familjåterföreningar, med upp till 1 000 ansökningar om uppehålls- och arbetstillstånd i månaden.

Mitt första uppdrag i Afrika var 2004 då jag öppnade Sveriges diplomatiska närvaro i Sudan för att särskilt bevaka händelserna i Darfur. Innan stationeringen i Addis var jag sändebud till den somaliska fredsprocessen. Konfliktlösning har alltså kommit att bli en specialitet.

Innan åren i Afrika har jag bland annat varit rådgivare i Europafrågor åt statsminister Göran Persson, chef för UD:s presstjänst, arbetat med det svenska EU-medlemskapet och varit på ambassaderna i Tel Aviv, Köpenhamn och London. En tid jobbade jag också för EU på Västbanken och Gaza.

Hemma i Sverige har jag två barn, William som gör ”lumpen” som flygbasjägare i Uppsala och Paulina som pluggar på samhällsprogrammet med journalistinriktning på Östra Reals gymanisum.

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

#SFF2015

24 april 2015 kl 03:01

Hej alla läsare!

I onsdags var det invigning för The Swedish Film Festival…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…