Hållbart och humanitärt samt veckolångt domarval

Det är säsongsslutspurt och det märks: ännu en vecka har passerat i turbofart. Flera för Sverige mycket viktiga möten har ägt rum i FN:s konferenssalar från tidig morgon till sena kväll. Resolutioner har antagits, mandat har förlängts och nya domare har valts till internationella domstolar. Förutom flertalet tillresta delegater har vi under veckan haft besök både av biståndsminister Gunilla Carlsson och UD:s kabinettssekreterare Frank Belfrage, som har deltagit i hållbarhetspanelmöte respektive fört samtal om aktuella FN-frågor med höga FN-företrädare.

Ur den rika mängden avhandlade ämnen är det tre frågor som särskilt stått i fokus under den gångna veckan: hållbar utveckling , humanitär samordning och val till internationella brottsmålsdomstolen.

Hållbar utveckling är temat för den stora FN-konferens som kommer att äga rum i Rio, Brasilien nästa sommar, som går under beteckningen Rio+20. Det handlar bland annat om att finna sätt att bättre integrera ekonomiska, sociala och miljömässiga faktorer i utvecklingssamarbetet. FN:s generalsekreterares panel för hållbar utveckling – där Gunilla Carlsson ingår – träffades i början av veckan för att diskutera den slutrapport med ett antal rekommendationer som ska presenteras till generalsekreteraren i början av nästa år.

Senare i veckan var det också mellanstatliga förhandlingar för att förbereda Rio+20 konferensen, med Sveriges miljöambassadör och andra svenska delegater på plats. Detta förhandlingsarbete kommer att pågå under hela våren och fram till konferensen i juni.

Veckan som gick var också den årliga ”humanitära veckan” i FN. Den humanitära debatten i FN:s generalförsamling ägde rum på onsdagen. Sverige och Indien håller sedan några år tillbaka ett gemensamt inlägg, vilket också skedde i år, denna gång framfört av Sveriges FN-ambassadör. Sverige introducerade också den humanitära samordningsresolutionen – som vi har faciliterat i 20 år nu – som antogs med konsensus.

Torsdag-fredag var det ett särskilt möte om FN:s fond för humanitära katastrofer (CERF), som gör det möjligt för FN att snabbare och effektivare vara på plats då en humanitär kris utbryter i världen. Den upprättades för fem år sedan, och har sedan dess förmedlat mer än 2 miljarder US dollar i humanitärt stöd. Sverige är en av fondens största tillskyndare och bidragsgivare. Vid mötet förra veckan gjorde medlemsstaterna – däribland Sverige – utfästelser om bidrag om totalt 375 miljoner US dollar för 2012.

Ytterligare ett möte som ägde rum hela förra veckan var Internationella brottsmålsdomstolens 10:e statspartsmöte, en årlig sammankomst för de länder som har undertecknat och ratificerat Rom-stadgan. En hel rad viktiga frågor avhandlades, men det som tilldrog sig mest uppmärksamhet var nog valet av 6 nya domare. Ett mycket intrikat röstningsförfarande kombinerat med ett brett startfält kandidater gjorde att det krävdes dussintalet röstningsomgångar förlagda över fem dagar innan det var klart. De som slutligen blev valda kommer från Dominikanska republiken, Filippinerna, Nigeria, Storbritannien, Tjeckien, Trinidad och Tobago, och representerar olika regioner och rättssystem. Mer om statspartsmötet finns här.

Säkerhetshetrådet har också haft en fullmatad vecka, och bland annat avhandlat Somalia, Liberia, Centrafrikanska republiken och Cypern. I början av veckan framträdde FN:s högkommissarie för MR-frågor inför rådet för att ge en briefing om MR-situationen i Syrien. Senare i veckan lade Ryssland, som för närvarande innehar det roterande ordförandeskapet i rådet, fram ett resolutionsutkast i Syrien. Förhandlingar om detta kommer att fortsätta under de närmaste dagarna. Imorgon är det också Afghanistan-möte i rådet i närvaro av bland andra Afghanistans biträdande utrikesminister Ludin.

Detta och mycket annat står på dagordningen sista veckan före jul. De sista förhandlingarna brukar avslutas natten mellan den 23:e och 24:e december, och så lär det – av allt att döma – bli även i år.


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Utpost Tbilisi

1 Sveriges ambassad, Tbilisi
Diana Janse

Tack för mig!

02 oktober 2013 kl 12:47

Det här blir sista gången jag skriver här, då jag efter tre år…