Bildrättigheter

FN:s fredsbevarare hedras på årsdagen

Idag (29 maj) markerades årsdagen för FN:s fredsbevarare, ett tillfälle att ägna en särskild tanke åt de närmare 120 000 militärer, poliser och civila som gör viktiga fredsinsatser världen över, i regel i mycket osäkra miljöer.

Tidigare på dagen närvarade jag vid en minnesceremoni för att hedra de fredsbevarare som tragiskt nog omkom i FN:s tjänst förra året, 75 uniformerade och 37 civila fredsbevarare från 33 länder, däribland två svenskar – Joakim Dungel och Zahra Abidi. I närvaro av FN:s generalsekreterare och chefen för FN:s fredsbevarande operationer lästes alla namnen upp och Dag Hammarskjöld-medaljen överräcktes till representanter för de länder som förlorat uniformerad personal, för vidarebefordran till de omkomnas efterlevande. Dag Hammarskjöld-medaljen instiftades år 1997 och har delats ut sedan 1998 – det året då FN:s fredsbevarande operationer fyllde 50.

Den senaste fredsbevarande operationen som tillkommit är observatörsstyrkan i Syrien (UNSMIS). Vid månadens slut beräknas den vara fulltalig (300 militärobservatörer och ca 100 civila medarbetare). Situationen i Syrien är av förklarliga skäl den allt annat överskuggande mest akuta frågan i FN just nu. Ett enigt säkerhetsråd antog ett kraftfullt uttalande i ett extrainkallat möte i söndags efter den avskyvärda massakern i Houla. Dödandet av civila fördömdes i starkast möjliga ordalag. FN-medlaren Kofi Annan befinner sig i skrivande stund i Damaskus, och imorgon kommer en av hans medarbetare att briefa rådet om det aktuella läget. Att det kommer att betecknas som mycket allvarligt står bortom all tvivel. Nästa vecka kommer Kofi Annan att resa till New York för att ge såväl säkerhetsrådet som generalförsamlingen en lägesuppdatering.

Två stora sammankomster pågår i FN denna vecka: dels är det de återupptagna förhandlingarna om Rio+20 – konferensen om hållbar utveckling som går av stapeln i Rio, Brasilien om en knapp månad, dels är det UN Womens årsmöte. Tillsammans med UN Women arrangerade svenska FN-representationen idag ett välbesökt sidoevenemang på temat kvinnor i Afghanistan i den pågående transitionsprocessen. Det konstaterades bland annat att kvinnors direkta engagemang i transitionen och fredsprocessen är en förutsättning för att uppnå en mer säker framtid och hållbar utveckling för Afghanistan. Intressanta inlägg gjordes av UN Womens chef Michelle Bachelet, chefen för UN Womens landskontor i Afghanistan, förra isländska utrikesministern Ingibjorg Solrun Gisladottir och generaldirektören för Afghan Women’s Network, Afifa Azim, för att nämna några av de prominenta deltagarna. 

Denna mycket angelägna diskussion fortsatte sedan senare på kvällen, i samband med en filmvisning med efterföljande mottagning här på svenska FN-representationen. Filmen ”Where My Heart Beats”, en dokumentär om krigets Afghanistan, regisserad av Khazar Fatemi, rönte stor uppskattning bland de inbjudna kollegerna.

Dags för mig att sätta punkt efter en lång, givande och tankeväckande dag, och vandra hemåt i New York-natten.


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Utpost Tbilisi

1 Sveriges ambassad, Tbilisi
Diana Janse

Tack för mig!

02 oktober 2013 kl 12:47

Det här blir sista gången jag skriver här, då jag efter tre år…