Några av de unga bloggarna. Foto: Maria Velasco
Bildrättigheter

Bloggarna Rana, Jeje och Yasmeen. Foto: Maria Velasco
Bildrättigheter

Javeria från SI och jag tillsammans med bloggarna. Foto: Omer Ghraieb
Bildrättigheter

Bloggaren Majeed gör en presentation. Foto Maria Velasco
Bildrättigheter

Olof Ehrenkrona berättar om det svenska arbetet om frihet på nätet. Foto: Maria Velasco
Bildrättigheter

Några av bloggarna. Foto: Maria Velasco
Bildrättigheter

Bloggarna hade lärt sig ett viktigt svenskt ord, mycket uppskattat! Foto: Maria Velasco
Bildrättigheter

Everybody’s space but nobody’s territory

I söndags var generalkonsulatet med att anordna ett seminarium om frihet på nätet och sociala medier i Gaza. Yttrandefriheten är en grundläggande rättighet, och för oss i Sverige är det självklart att reglerna om åsiktsfrihet och yttrandefrihet också gäller för Internet och i andra nya media. Så därför, när Svenska Institutet för några månader sedan uppmuntrade olika utlandsmyndigheter att anordna ett evenemang på det temat, kände vi att vi ville göra något i Gaza. På Västbanken finns många projekt i olika former. Men Gaza är mer svårjobbat, och vi kände att de många ungdomarna där ofta blir bortglömda. De lever under många restriktioner som begränsar deras frihet och möjligheter att uttrycka sig. Men på internet finns inga territoriella begränsningar, och flera bloggare från Gaza har fått en ganska stor publik.  

Det blev mycket lyckat. Det hölls i litet format. Från Sverige kom Olof Ehrenkrona från UD som arbetar mycket med frågor som rör frihet på nätet, och Javeria Rizvi Kabani från Svenska Institutet. Från Gaza kom ett femtontal unga bloggare och några andra personer som arbetar med dessa frågor.

Vi samlades en heldag. Det var en söndag, och de flesta av deltagarna går vanligtvis på universitetet, men hade valt att ägna dagen med oss. Dessa unga tjejer och killar, mest tjejer, berättade om sitt bloggande. Deras engagemang och energi var verkligen imponerande. De ville ge en bild om livet i Palestina, sa de. Ämnena för deras bloggar varierar från vardagliga saker till mer politiska och större frågor. Det kunde vara ett inlägg om en maträtt, om studierna, om vänner, eller om surrande flygande droner eller väntetider i gränsövergången i Rafah. En bloggare berättade att hon hade skrivit om ett brudgumslöst bröllop hon varit på – något som inte är ovanligt i Gaza – och hur detta väckt stor uppmärksamhet.

Några av dem bloggade på arabiska, för att vända sig till en palestinsk publik, men flertalet bloggade på engelska. Deras engagemang begränsade sig inte heller bara till bloggandet, utan några av dem hade organiserat dagar då man gick ut på landet och hjälpte bönder att skörda, och andra handgripliga aktiviteter.

Här är några länkar. Naturligtvis får innehållet i dessa stå för bloggarna själva.

http://yelkhoudary.blogspot.com/

http://ranabaker.wordpress.com/

http://gazatimes.blogspot.com/

http://fromghazza.blogspot.com/  (på arabiska)

http://www.gazareporting.com/GAZA_REPORTING.html


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Traditioner

10 april 2015 kl 06:25

Hej alla läsare!

För tillfället handlar mycket om traditioner. Förra helgen var det…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…