Vår framtida värld - nya milleniemål 2015

Foto: Dev Null/Flickr (CC)
Bildrättigheter


Processen. Eller: Ny strategi för Sveriges samarbete med Världsbanken

 Stoppa pressarna!

Jag har glädjen att meddela att vår nya strategi för Sveriges samarbete med Världsbanks­gruppen för åren 2011-2014, som regeringen fattade beslut om förra veckan, nu finns tillgänglig här. Världsbanksstrategin är en av de första av ett antal strategier som ska tas fram för alla större multilaterala utvecklings­organisationer vi samarbetar med.

Det kanske inte låter så viktigt för er andra, men för oss närmast sörjande, och särskilt min kollega Anders som hållit i pennan (och som slitit hårt i det tysta för att få ihop alla viljor bland alla inblandande – och det är många), är det något av en milstolpe. Jag vågar inte säga hur länge vi har hållit på med denna produkt. Låt oss stanna vid att det är ett gediget arbete. Men bra är den, strategin!

När vi förhoppningsvis snart har hämtat oss från arbetet med alla smått Kafkaeska byråkratiinstanser av bedömningar, analyser, utvärderingar, samråd, synpunkter i spåra ändringar, mallar, generiska texter, föredragningar, konsultationer, delningar och gemensam­beredningar kommer strategin att hjälpa oss att arbeta mer fokuserat, strategiskt och resultatorienterat genom de mål som strategin lägger fast. Det är nu det roliga börjar, när vi kan lämna (i varje fall denna) process för att fokusera mer på substans. Nu ska vi bli ännu bättre på att genomföra vår politik, få genomslag för våra prioriteringar och driva på för de organisatoriska reformer vi vill se.

Under strategiperioden kommer Sveriges samarbete att fokusera på: ekonomisk tillväxt, jämställdhet, miljö och klimat, konfliktdrabbade länder, och på att Världsbanks­gruppens institutioner ska bli så effektiva som möjligt. Dessa är områden som är prioriterade för Sverige, där vi samtidigt ser att det finns utrymme för förbättringar inom bankens verksamhet.

Vi firade lite med en finsk pinne till kaffet på gruppmötet förra veckan efter regeringsbeslutet. Det är precis så glamoröst att jobba på UD som ni inbillar er, kära externa läsare.


01 kommentarer Skriv kommentar

  1. 01

    Åh, en liten torr finsk pinne? Efter allt ert slit vore torr champagne en bättre belöning! Gott jobbat!

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…