Vår framtida värld - nya milleniemål 2015


Bildrättigheter


Afrika det nya Kina!?

 

Nedan följer ett gästinlägg från Per Trulsson om Afrikanska utvecklingsbankens årsmöte. Per arbetar som biträdande exekutivdirektör/senior rådgivare till exekutivdirektören vid valkretskontoret för norden och Indien i Afrikanska utvecklingsbanken:

Följande utspelar sig i lobbyn till Mount Meru Hotel, Arusha Tanzania, den 30 maj, 2012, vid Afrikanska utvecklingsbankens (AfDB) årsmöte:

Afrikanska utvecklingsbankens president Donald Kaberuka har kommit. Rådgivarna och andra i entouraget irrar omkring som yra höns – var är den svenske ministern?!? De har ju ett möte och presidenten är sen som det är! Försiktigt försöker jag förklara att finansminster Borg är här, men att han sitter i ett möte med Tanzanias finansminister, och att det snart kommer att sluta. Uppenbarligen ingen populär information. Vi – jag och några ur den delegation som reser med på finansministerns Afrikaresa, samt den svenska årsmötesdelegationen – försöker genom glasrutan till rummet uppmärksamma Borg på att det är hög tid att avrunda. Men vi “pratar” för döva öron. Under tiden märks hur Kaberukas medarbetare blir allt svettigare och irriterade över att Borg inte är klar ännu. Kaberuka tycks notera detta och säger något i stil med att ministrarna får ta den tid de behöver, vilket tycks få de andra att tagga ner. Plötsligt ser han ytterst avspänd ut – som om han välkomnade detta lilla andningshål i det extremt hektiska schemat.  Kaberuka sätter sig ner i soffan med mig för att faktiskt kallprata lite. Han frågar hur jag tycker årsmötena går, hur jag ser på nästkommande ADF-påfyllnad och… så kommer Anders Borg slutligen ut. Snabbt skrider medhjälparna till verket och Kaberuka och Borg ska ha sitt möte.

Borg har redan innan markerat att han vill ha ett litet möte, högst en extra person som tar anteckningar. Lotten faller denna gång inte på UD, som har det svenska insititutionsansvaret för AfDB. Även valkretskontorets exekutivdirektör bör vanligtvis delta när presidenten möter någon av valkretsens ministrar, men det fanns det inte heller utrymme för. Kaberuka själv brukar ha en tre, fyra medhjälpare på sina möten. Det som skulle kunnat bli en något prekär situation blåser dock snabbt över när Borg går in i mötesrummet och säger till Kaberuka att det här kan vi väl klara utan medhjälpare… Och så sätter de sig på tu man hand och pratar. Och tiden går… Tyskarna som skulle prata med Kaberuka härnäst får snällt vänta alltmedan tiden drar över. Och den panel som Borg skulle vara med i får snällt starta utan hans medverkan. Alltmedan medarbetarna på båda sidor börjar bli alltmer stressade över att alla tidsscheman spräcks.  Men, vad ska man göra – de trivs ihop och har uppenbarligen mycket att prata om. Till slut kommer de ut – medarbetarna skyndar fram för att ta dem vidare till nästa möte. Och så fortsätter det – för bådas del. Och som medhjälpare är det bara att haka på. Och som svensk måste jag konstatera att det känns lite extra roligt att presidenten för Afrikanska utvecklingsbanken och Sveriges finansminister tycks ha en särskilt bra relation.

Nu är inte min roll i första hand att stötta Anders Borg. Jag är sedan ett år tillbaka biträdande exekutivdirektör/senior rådgivare till exekutivdirektören för valkretskontoret för norden och Indien i AfDB, som har sitt huvudkontor Tunis. Lite förenklat kan man säga att jag ska verka för att valkretsens synpunkter och intressen får genomslag i bankens verksamhet – särskilt fokus lägger jag på de ärenden som varje vecka behandlas i bankens styrelse. Som svensk har jag såklart en extra nära kontakt med Sverige, men jag ska serva alla valkretsens länder på ett likvärdigt sätt. Och just på årsmöten blir detta extra viktigt eftersom valkretsens länder inte har folk på valkretskontoret samtidigt (vi är bara tre utsända, för närvarande från Danmark, Sverige och Indien). Detta år kom Finland med en ovanligt stor delegation (15 pers!), med biståndsminster Hautala i spetsen. De var ändå på Afrikaresa. Norge kom med en nybakad statssekreterare i spetsen. Båda delegationerna krävde mycket av min tid. Den svenska delegationen, liksom den danska och den indiska, var i år på tjänstemannanivå, vilket under omständigheterna var tur eftersom de då inte krävde lika mycket av min tid. Finansminister Borg kom dock som presidentens särskilt inbjudna gäst. Mycket roligt! Tänk dig nästan alla afrikanska finansministrar på en och samma plats, och som enda västerländska  motsvarighet – Anders Borg! Hur kan detta komma sig kan man undra? Jo, under Världsbankens vårmöte i Washington i april bjöd Gunilla Carlsson och Anders Borg inom honom och andra att delta i ett mycket spännande seminarium om Gender, Jobs and Growth – Opportunities for Africa and its Partners (om Afrika som ett tillväxtcentrum men med utmaningar i form av bland annat avsaknad av produktiva arbetstillfällen, hög befolkningstillväxt och bristande jämställdhet). Tycke uppstod, och resten är som man säger historia…

Vad är det då som händer i Afrika idag som gör att det är så spännande? Vad är det för möjligheter vi talar om, som till och med får Sveriges finansminister att likna kontinenten vid framtidens Kina och tidskrifter som The Economist att prata om regionen där “The Sun Shines Bright”?

För att ge en liten vink – samtidigt som tillväxten i Europa står och stampar eller till och med går in i recession, växer detta nya Afrika enligt African Economic Outlook med 3,5% under 2011 – trots att flera av kontinentens stora ekonomier i Nordafrika har genomgått revolutioner och haft negativ tillväxt. Ser man över en tioårsperiod är den genomsnittliga tillväxten över 5% på årsbasis. Vidare kan man konstatera att sju av världens tio starkast växande ekonomier idag återfinns i Afrika. Det växer så det knakar alltså!

Avigsidan är dock att tillväxten är ganska skev. Det är många ekonomier som framför allt växer på basis av råvaruproduktion, t.ex. metaller och fossila bränslen. Och, det är främst fråga om utvinning, utan någon vidare förädling. Därtill är det så att tillväxten ju… hmm inte alltid (OBS – sarkasm!) kommer hela befolkningen till del. Faktum är att beroende på hur man räknar så ligger sju afrikanska länder bland de 10-15 mest ojämlika i världen – merparten av dessa länder återfinns i södra Afrika.

Ändå var det i Nordafrika som bristen på inklusiv tillväxt fick regimer i Tunisien, Egypten och Libyen på fall. En väckarklocka för andra måhända!? Inte helt omöjligt – då Afrikanska utvecklingsbanken vid årsmötet i utkastform presenterade de centrala delarna av sin vision för de nästkommande tio åren så är den centrala pelaren inkluderande grön tillväxt. AfDB försöker se in i framtiden för att förstå hur kontinenten kommer att utvecklas, och hur man på bästa sätt kan bidra till att stötta denna utveckling och vara fortsatt relevant for sina medlemsstater. Är du nyfiken – ta del av konsultationprocessen. Vill du veta mer om hur årsmötet förlöpte och vad som hände, kolla här. Och, är du intresserad av att följa framtidens tillväxtekonomier så bör du ägna lite tid åt Afrika framöver…

Per Trulsson (tjänstledig från UD)


0 kommentarer Skriv kommentar

Kommentera inlägget

För att skriva kommentarer måste du logga in med Facebook:

Läs om bloggarnas netikett

Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Nyår, Vattenkrig och Myanmar

28 april 2015 kl 07:10

Hej kära läsare!

Det har nu gått två veckor sedan mitt senaste inlägg,…

Världshandelsbloggen

Skriv Sveriges ambassadör till WTO, Genève
Joakim Reiter

Den som gapar efter mycket…

26 juli 2014 kl 23:21

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…