Den som gapar efter mycket…

Vid allmänna rådets möte i fredags blockerade Indien antagandet av det protokoll för avtalet om handelsprocedurer som alla WTOs medlemsländer kom överens om på ministermötet, på Bali, i december förra året. Dödlinan för beslut är, enligt ministrarnas beslut, den 31 juli. Om inte Indien backar har ratifikationen och genomförandet av avtalet frysts.

Situationen är utomordentligt allvarlig. Avtalet om…

Läs hela inlägget >


WTO tillbaka på rätt spår!

För WTO börjar år 2014 helt annorlunda än 2013. Faktum är att just detta år skiljer sig från samtliga fem föregående åren. Sedan 2008 har WTOs förhandlingsmaskineri präglats av dödlägen, låsningar och – som en naturlig följd – avsaknad av leveranser. Det har varit utgångsläget för varje nytt år. Men inte i år.

Orsaken är att 2013 avslutades med en framgång…

Läs hela inlägget >


Fyra dagar kvar: Två steg framåt, ett steg tillbaka, men framåt igen?

På torsdag äger ett möte med Allmänna rådet rum. Det är mötet med stort M för ministerkonferensen på Bali. Då är det meningen att alla leveranser inför ministermötet ska vara på plats. Viktigast av allt är Bali-paketet som inte bara avgör om ministermötet blir framgångsrikt, utan har definierats som avgörande för Doharundans öde och möjligen WTOs hela förhandlingspelare de kommande…

Läs hela inlägget >


TiSA – den senaste handelspolitiska förkortningen

Folk som håller på med handelspolitik älskar förkortningar. I WTO finns så pass många att en oinvigd behöver ta med sig lexikon till möten för att förstå vad WTO-delegater pratar om (TRIPs, TRIMs, GATS, TF, AMS, TBT, SPS, TPR, DSU, GC, TDI, ITA, GPA, etc, etc).

Självklart kan det leda till en hel del förvirring, och ibland också förbistring. Vad…

Läs hela inlägget >


Slutspurt inför Bali

I fredags, vid ett extrainkallat möte med WTOs ambassadörer, förklarade WTOs generaldirektör Azevedo att vi nu hade fram till måndagen 11 november att identifiera alla landningszonerna för det förhandlingspaket som ska antas av ministrarna på Bali i december. Alltså 10 dagar, två helger inräknat, och därtill 10 kvällar och nätter.

Kort sagt, vi är nu på upploppet. En slutpunkt och ett…

Läs hela inlägget >


Sanningens ögonblick för WTO, Doharundan och Bali

Om något så är det detta som är den nye generaldirektörens, Roberto Azevedo, huvudbudskap om ministermötet (MC9) i december. Hans poäng var att vi står inför ett sanningens ögonblick för WTO: trovärdigheten för organisationens förhandlingspelare är skadad och om den inte återupprättas genom konkreta leveranser så kommer det drabba hela WTOs trovärdighet på sikt. Vi står också inför ett sanningens…

Läs hela inlägget >


Kan det finnas någon handel utan dataflöden? (Och andra WTO-nyheter)

Och, om så inte är fallet, vilken är WTOs roll att undanröja hinder för dataflöden kopplade till handel?

Detta var några frågor som avhandlades vid en WTO-konferens om e-handel, inom ramen för tjänstehandelsrådet, den 17-18 juni. Tre olika paneler diskuterade trender inom handelspolitiken, företagserfarenheter inom e-handel respektive fallstudier på regleringar av e-handel. Över 16 talare från länder med olika utvecklingsnivå…

Läs hela inlägget >


De fattigaste länderna tar sin rättmätiga plats vid förhandlingsbordet i WTO

Om man läser forskning om handelsförhandlingar så finns nästan aldrig något erkännande av de fattigaste ländernas – sk MUL (minst utvecklade länder) – roll vid förhandlingsbordet. Slutsatsen verkar vara att dessa länder, vilka utgör 34 av WTOs 159 medlemsländer, är främst ”offer” i det storpolitiska spel mellan supermakterna som i slutändan avgör förhandlingarnas utfall. Brutalt uttryckt, MUL gör sig inte besvär; de…

Läs hela inlägget >


Från Peking till Paris: Kommerskollegium sätter agendan för framtidens handelspolitik!

Idéer är makt. Dagens idéer tenderar nämligen bli morgondagens politik.

Just nu pågår också en viktig ”idédiskussion” i WTO och i flera andra internationella organisationer om hur globala handels- och investeringsmönstren har förändrats och vilka effekter det bör ha för framtidens handelspolitik.

Världen ser väldigt annorlunda ut idag än för 30, 20 eller ens tio år sedan. Vem hade t.ex….

Läs hela inlägget >


WTO-valet äntligen klart! Och nu då?

Så var det klart. Brasiliens kandidat, tillika landets WTO-ambassadör sedan 2008, gick segrande ur ”slutstriden” med Mexikos kandidat. Roberto Azevedo blev trojkans rekommendation den 8 maj, efter att trojkan genomfört en tredje konsultationsrunda med WTOs samtliga 159 medlemsländer. Redan den 14 maj kunde slutgiltigt beslut fattas med konsensus.

Det var inget snack. I trojkans presentation av resultatet av konsultationerna framhölls…

Läs hela inlägget >


Senaste inlägg i våra omvärldsbloggar

Praktikplats: Bangkok

Skriv Praktikant på ambassaden i Bangkok

Gratulerer med Dagen

22 maj 2015 kl 02:12

Hej kära läsare!

Nästa vecka är en händelserik vecka då både hälsodelegationen och…

OECD-bloggen

Skriv Sveriges ambassadör till OECD, Paris

Framgångar för Sverige i Unesco

14 november 2013 kl 16:09

I går valdes Sverige in i Unescos styrelse under organisationens pågående generalkonferens. Att…

Globalt från New York

Skriv Sveriges FN-representation i New York

Kronprinsessebesök

05 oktober 2013 kl 02:46

Idag har vi haft nöjet att ha kronprinsessan Victoria på besök. Hon och…

Utpost Tbilisi

1 Sveriges ambassad, Tbilisi
Diana Janse

Tack för mig!

02 oktober 2013 kl 12:47

Det här blir sista gången jag skriver här, då jag efter tre år…